otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей - гр. Асеновград

Историческият музей в Асеновград отваря врати през 1955 г. като наследник на музейната сбирка, създадена от археологическо дружество "Сварог".

Отдел "Археология" показва каменни и костни оръдия на труда, култови и битови предмети, запознаващи ни с живота в този край от 7000 г.пр.н.е. Много характерни са експонираните произведения на праисторическата култова пластика и зооморфни съдове. Изключителна е находката от землището на село Мулдава - керамичен съд с форма на елен.

Носителите на бронзовата и по-късна халщатска култура в този край са траките от племето беси. От тази епоха са образците от защитно инападателно оръжие, колекцията от мраморни оброчни плочки и др. Уникална е малката статуетка на Телесфор - богът на здравето, който привлича посетителите със загадъчната си усмивка. 

Най-значителни са следите от материалната култура на траките от времето на римското владичество, когато античното селище на територията на днешния град достига своя разцвет. От І век на н.е. датира тракийското могилно погребение с четириколесна колесница и богат погребален инвентар. 

Средновековието е представено с находки, открити при археологическите разкопки на Асеновата крепост и стенописи - копия от Бачковската костница и Асеновата крепост.

Отдел "Етнография" представя национални костюми, накити, тъкани и предмети на бита, които впечатляват с хармоничното съчетание на багрите, с простотата на формите и изработката.

Отдел "История XV - XIX век" представя документи, снимки, старопечатни книги и ръкописи. Богата е сбирката от османски документи, свързани с икономическия живот на асеновградския край през 19 век. Много ценна е колекцията от временни постъпления – ценни икони, църковна утвар, старопечанти книги и др.

Отдел "Нова и най-нова история" проучва политическия, икономически и културен живот в Асеновград и региона от 1878г. до наши дни. Фондът на отдела е един от най-големите в музея и съдържа над 5500 архивни единици.

Историческият музей в Асеновград е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №47, заедно с Асеновата крепост и Бачковския манастир.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/Исторически-музей-Асеновград-301167416656986
тел: 0331 / 62250 

Работно време:
понеделник-петък: 08:30-17:00 ч.
събота и неделя: 10:00-16:00 ч. 

Входна такса: 1,50 лв.

Екстри

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Адрес: гр. Асеновград, пл. "Акад. Н. Хайтов" 1