otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей - гр. Димитровград

В историческия музей в Димитровград, могат да се видят вещи и фотоси от бита на хората от трите села, на чието място възниква Димитровград, от прокарването на Барон-Хиршовата железница през 1873 година, от развитието на минното дело в този район. Множество документи, оръжия, писма, снимки, топографски карти и спомени на очевидци свидетелстват за участието на местни хора в завършващия етап на Втората световна война.

Сградата на музея е построена през 1969 г. Намира се в центъра на града в един комплекс с Дом на техниката и Градска библиотека “Пеньо Пенев”. Музеят е включен в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №73, заедно с Дом-музей "Пеньо Пенев" и Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“.

Привличат вниманието оригинални документи, свързани със създаването на самия град: от решения, протоколи и писма до архитектурни планове - безстрастни свидетели, които привличат през годините множество историци, изследователи и тълкуватели на отминалото време.

Отделни раздели са посветени на селското стопанство, с което някога са се славили трите съставни села, на промишлеността, просветата, културата и обществено-политическия живот на Димитровград. Запазени са интересни лични архиви като тези на бившия кмет Петър Йорданов, на Пенчо Кубадински - известен деец на БКП, един от главните ръководители на бригадирското движение, от което са и преобладаващата част експонати в музея: униформи, значки, ордени и медали, вестници и бюлетини, фотоси и инструменти.

В отдел "Етнография" се съхранява значителна колекция от традиционно облекло, оръдия на труда и съдове, накити и църковна утвар.

Рейтинг

Информация

Музеят се намира в един комплекс с Дом на техниката и Градска библиотека “Пеньо Пенев”.

Адрес

ул. „Св.Климент Охридски” №7, Димитровград

Мейл

museumdg@mail.bg

Цена

Възрастни – 2.00 лв.
Учащи и пенсионери – 1.00 лв.
Инвалиди – безплатно
Беседи – 3.00 лв.
четвъртък – безплатен ден

Работно време

01 март - 01 ноември:
понеделник до петък 9:30 - 18:00
събота и неделя: 9:00 - 12:30 и 13:00 - 17:30

01 ноември - 01 март:
понеделник до петък 9:30 - 17:00
събота и неделя: почивни дни

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта