otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей - гр. Клисура

Сградата, в която се помещава Историческият музей на Клисура, е построена през 1925-1926 г. по повод 50-годишнина от Априлското въстание срещу османската власт (1876 г.). В продължение на 30 години жителите на града събирали пари за строежа на сградата, която да запази спомените от Априлското въстание. По случай 100-годишнината от въстанието, през 1976 г. е открита нова читалищна сграда и музейната сбирка е преместена в една от нейните зали.

Сред най-ценните експонати в експозицията на музея е запазената оригинална камбана, която известява началото на Априлското въстание в съдбоносния 20 април 1876 година – два часа след обявяването на въстанието в Копривщица. Гордост за музея е и запазеното автентично черешово топче.

В приземието на музея е подредена малка художествена експозиция с платна на известни български художници. Картините са оригинални и са свързани с националноосвободителното движение срещу османската власт от XIX в.

Към историческия музей са включени още известните:

  • Павурджиева къща - изградена е в характерния за Възраждането стил; съчетава розопроизводството с етнографията и историята. В къщата е учреден първият таен революционен комитет за Четвърти революционен окръг със седалище в Пловдив. В двора на къщата се намира единствената запазена днес розоварна.
  • Козинарова къща.- в нейния двор е възстановен кладенецът, в който в деня на потушаване на Априлското въстание майката Цана (Ана) се хвърля заедно със своите 4 невръстни деца, за да избегне поруганието от турците.
  • Червенакова къща - първата възстановена къща след опожаряването на града, в която са посрещнати руските освободители. На първия етаж има автентичен дюкян от началото на ХХ век. В къщата е разположен „Музеят на картофите

Информационни материали, брошури, книги и картички за Историческия музей и град Клисура могат да се купят само в сградата на музея. Той е в списъка на "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №77. Освен за културен, град Клисура и районът около него е подходящ и за пешеходен туризъм.

Рейтинг

Информация

За посещение на Павурджиевата и Козинаровата къща се обърнете към Историческия музей.

Къщите нямат постоянно работно време, но уредниците на музея винаги ги отварят за посещение при интерес от страна на туристите.

Адрес

ул. „20-ти април“, Клисура

Цена

Входни такси за Историческия музей:
Възрастни - 2 лв.
Учащи - 1 лв.

Входни такси за Павурджиевата и Козинаровата къща (за всяка от къщите):
Възрастни - 1 лв.
Учащи - 0,50 лв.

За посещение на трите обекта общата входната такса е 2 лв. на човек.

Предлагат се беседи на български език - 5 лв.

На чуждестранните туристи се предлагат листовки за музея на английски език.

Работно време

от понеделник до петък
8:00 - 12:00 ч. : 13:00 до 17:00 часа

събота и неделя
9:00 - 12:00 и от 13:00 - 17:00 часа

В събота и неделя работи само Историческият музей. 

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Клисура се намира на 110 км източно от София, в клисурата между Стара планина и Средна гора, откъдето идва и името на града.