otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей - гр. Малко Търново

Музейното дело в Малко Търново е поставено през 1983 г. като "Музеен комплекс Странджа". От 2002 г. е преструктуриран на Общински исторически музей, а от 2013 г. носи името на проф. Александър Фол. Експозиционната площ е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богати търговски фамилии от края на ХІХ век.

Тематично са представени 6 експозиции, с акцент на събитията, характерни за региона. Към музея функционира и килимарска работилница в сградата на читалището, където се предлагат демонстрации на тъкане на автентичен стан.

Археология - повечето от експонатите са открити при водената от проф. Александър Фол програма „Странджа-Сакар“. В негова памет е представена документална изложба в музея. Епиграфските паметници са подредени в лапидариум в двора на музея.

История - с акценти на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. с  автентични снимки, документи и оръжия, свързани с въстанието.

Етнография - уредена през 2010 г. в къщата на един от идеолозите на Илинденско-Преображенското въстание -  кап. Стамат Икономов. В нея са събрани автентични предмети и облекла за източнорупската етнографска област.

Нематериално културно наследство - създадена във връзка с включването на нестинарството, на 30 септември 2009 г. в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. В нея се представя цялостна информация нестинарството и другите специфични странджански обичаи и обряди.

Художествена - представя иконна живопис от няколко икони от XIX век, дело на местни майстори. Те се отличават от всички други български икони с приглушения си колорит, в който преобладава тъмно зеления цвят.

Природна - с интерактивно представяне на природното богатство на Странджа. Част от атракциите са — телефонна кабина, чрез която могат да се прослушват издавани от птиците звуци; разпознаване на дървесните видове, характерни за Странджа по кората им; В „тъмната стая“ е представен нощният живот на странджанския регион, могат да се чуят гласовете на нощните обитатели на гората, вятъра и шума на реката.

Обект на Историческия музей в Малко Търново е и мемориалният национален паметник "Петрова нива", заедно с който са в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №8.

Рейтинг

Телефон

05952/36 64; 0886 647 223;

Цена

Входни такси:

 

възрастни – 5 лв.
учащи – 3 лв.
пенсионери – 2 лв.
хора с увреждания – безплатно

Беседи само на български език – 10 лв. на група до 15 души.

Работно време

  • ноември – април: 08:00–12:00 и 13:00–16:00 ч.
    Събота и неделя само с предварителна заявка.
  • май – октомври: от понеделник до петък 08:00–17:00 ч.
    Събота и неделя 09:30–12:00 и 14:00–17:00 ч.

Екстри

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Малко Търново, ул. "Константин Петканов" №1А

Паркинг

Няма обособен паркинг.