otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей - гр. Тетевен

Основан е през 1911 г. от тетевенеца Михал Койчев. Отделя се в самостоятелна сграда през 1932 г. по инициатива на благотворителен комитет "Георги Бенковски" с доброволен труд и с дарения от населението - построен е Дом-паметник в знак на признателност към паметта на загиналите за народна свобода тетевенци. В него е разположена първата музейна сбирка. След преустройство и разширение на музея през 1974 г. е открита нова експозиция, отразяваща историческото минало на града от най-дълбока древност до освобождението от Oсманско робство.

Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. В първия са показани оръдия на труда от късния палеолит и неолит, находки, разкриващи материалната и духовна култура на траките. Във втория - занаятите, характерни за тетевенския район. В последния, чрез снимки, документи и лични вещи е показано участие на тетевенци в национално-освободителните борби. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

Името на Тетевен се споменава за първи път в писмен източник от 1421 година и вероятно идва от думата „тетива", защото, погледнат отвисоко, градът наистина наподобява тетива на лък, опъната по протежението на река Вит.

Надпис в музея припомня знаменателните думи на писателя Иван Вазов: "Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България."

Филиали и близки обекти са Бобевската къща, църквата "Всях светих", манастирът "Св. Илия" и Хаджидановата къща. Историческият музей е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №32.

Рейтинг

Телефон

0678/52005

Цена

Входни такси:
Деца и учащи - 0,50 лева;
Възрастни - 2,00 лева;
Пенсионери и инвалиди - 0,50 лева;
Беседа - 3,00 лева.

Работно време

Работно време:

  • понеделник - петък: 09 - 12 и 13 - 17 ч.
  • събота и неделя: 10 - 12 и 13 - 16 ч. (от 1 ноември до 1 май)
  • събота и неделя: 10 - 12 и 13 - 17 ч. (от 1 май до 1 ноември)

В празнични дни и извън работно време се приемат групи с предварителна заявка.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Музеят се намира на градския площад "Сава Младенов", който е вляво на главния път Етрополе - Тетевен, минаващ през града.

Паркинг

Паркиране е възможно на главния път, точно преди да стигнете до площада.