otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей - гр. Царево

Историческият музей в град Царево отваря врати на 06.12.2012г. Мисията на културната институция е да опазва и популяризира наследството на Крайморска Странджа. Своята дейност музеят развива на територията на 13 населени места в общината. Фондовете му съхраняват ценни археологически артефакти и експонати свързани с обредите и традициите на местното население и на прокудените през 1913г. българи от Одринска Тракия.

Културната институция разполага с три етажа експозиционна площ - зала „Археология“, зала „Етнография“ и зала „Галерия“. Сградата отговаря на съвременните изисквания, позволяващи достъп за хора с увреждания. От създаването си музеят е домакин на гостуващи експозиции и изложби. Той е един от 100-те национални обекти в България - № 8б и обект на национално движение  „Обичам България“.

 

Зала "Археология"

   От средата на ХХв., на територията на община Царево, се извършват комплексни научни проучвания от различни институти на Българска академия на науките. Паралелно се провеждат подводни проучвания в акваторията на Черно море,под егидата на Клуб „Юнеско” и експедиция „Космос”. От 2003г. в рамките на общината се извършват  археологически разкопки от специалисти на НАИМ – БАН, които обогатяват фонда на музея с безценни  в научно отношение експонати.

   „Археологическата древност на територията на Царевска община“ е постоянна експозиция, която онагледява съхраненото във времето археологическо наследство. Артефакти от три хилядолетия и находки от сребро и злато – национално богатство, са експонирани в зала „Археология“  и  зала „Трезор“. Безспорен акцент представляват златното и сребърното съкровище от с. Синеморец, открити от експедиция  „Странджа“, с ръководител Даниела Агре – НАИМ – БАН.

   Златното съкровище  е открито през 2006г. в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа. Съвършено приложените декоративни техники нареждат накитите сред истинските шедьоври на античното ювелирно изкуство. Оригиналът на златното съкровище се съхранява в Националния исторически музей. То е сред уникатите прославящи Древна Тракия в гостуващи изложби по света. През 2014г. със средства на община Царево се изработи копие, което краси зала „Трезор" на  Общински исторически музей – Царево.

   Монетното сребърно съкровище е сред малкото находки от последните две десетилетия открити при редовни археологически разкопки на територията на България.То се състои от  199 тетрадрахми. Наред с добре познати екземпляри, в него присъстват и изключително редки монети, които разкриват нови данни за монетосеченето на тракийските царе. Хронологически са представени монети на витинските царе – Прусий II, Никомед II Епифан и Никомед III Евергет. Най-многобройни са емисиите Лизимахови подражания сечени в град Бизантион - бъдещата столица на Византийската империя.

   Впечатляващо и значимо за нумизматиката е наличието на голям брой монети на загадъчния  тракийския цар Мостис. Владенията му са в Югоизточна Тракия, а до смъртта си е бил съюзник на Митридат VI Евпатор в борбата му срещу римската експанзия. До 2012г. в науката са известни едва 14 сребърни монети на този цар. В съкровището от с. Синеморец те са 36 и това е най-голямата група монети на владетеля откривани до момента в света.

 

Зала "Етнография"

В зала "Етнография" е проследена историята на Царевския регион от Илинденско-Преображенското въстание до средата на XX век. Този половинвековен период е времето, в което Царевско преминава в пределите на свободна България, а дошлите от 

Одринска Тракия българи изграждат новия облик на този красив край. 

Илинденско-Преображенското въстание е връх в национално-освободителните борби

на населението в Странджа. Освободени са Василико, Ахтопол, Резово, Блаца, Маджура, Пиргопло, Бродилово и Синеморец. Свободата трае само 20-на дни. Османската власт е възстановена, след като Мехмед Шукри паша удавя в кръв Одринска Тракия.

Девет години по-късно една чета от 120 души, ръководена от воеводата Михаил Герджи-

ков и подвоеводата Стоян Петров, освобождава Василико отново, този път завинаги.

Съдбата на тракийските бежанци е другият важен акцент в експозицията. В хода на започналата на 16 юни 1913 г. Междусъюзническа война, Турция предприема реокупация на Източна Тракия. Прогонени, хиляди българи търсят спасение във Василиковско. В град Василико се заселват 287 семейства, а в цялата околия близо 1300. Бежанският заем от 1926 г. дава възможност да бъдат оземлени и устроени тези българи. Над 1,6 милиарда лева са вложени в изграждането на т. нар. "шаронски къщи". Построяването им във Василико трае от 1928 г. до 1932 г. Средният брой декари земя на стопанин е 40.

Градският живот от първата половина на XX век е представен такъв какъвто е бил - труден, лишен от лукс и охолство. 

Отделено е място за поминъка - лодкостроене и въглищарство, а селският бит показва отдавана неизползвани пособия, покъщнина и облекло.

Експозицията представя и характерните за района обреди - Нестинарство и Бял кукер. Изложени са прекрасни образци на Странджанската художествена школа - икони от

XIX век, от църквите - "Св. Пантелеймон" в с. Бродилово и "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Кости.

 

Зала "Галерия"

   Зала „Галерия“ е мястото в музея отредено за художествени произведения и фотоизложби. Тук се експонират творби на местни и гостуващи автори и фотоизложби на музея.

   Фотоизложби:

   "Строителството на Царевското пристанище"

    Изложбата включва 18 пана с архивен снимков материал и исторически разказ за изграждането на Царевското пристанище. Модерното за времето си морско

    съоръжение е първата голяма инициатива на държавата след Първата световна война. Строителството продължава 10 години. На 1 август 1937 година цар Борис III тържествено открива новата придобивка на града.

  "Нестинарството - жива старина"

    В 11 пана е паказан най - мистичният обред в Странджа планина. Участниците в ритуала, старите нестинари, конакът, параклисите и огнената жарава

    оживяват в черно-бели  фотографии от 60-те години на миналия век.

    Фотоизложбата е експонирана в Посетителски информационен център "Пътят на нестинарството" в село Българи.

  "Пътуване към корените"

    През лятото на 1913 година над 1300 български семейства, прогонени от Одринска Тракия, намират подслон в Царевския край. Фотоизложбата показва някогашните селища  на предците ни /Бунархисар, Яна, Урумбегли, Мидия, Пенека, Ятрос, Малък Самоков и др./, намиращи се днес в Република Турция. 

  "Български черноморски фарове"

    През 1853 година капитанът на френския търговски флот Блез-Жан-Мариус Мишел сключва договор с Османската империя и създава дружество Collas et Michel за строеж

    и експлоатация на фарове. То изгражда по българските земи седем фара. След  обявяването на Независимостта на България, фернското дружество е принудено  да се  оттегли  и грижата за фаровете по Българското Черноморие се поема от държавата. В изложбата могат да се видят всички фарове от нос Крапец до град Ахтопол.

  "Свети Никола - закрилникът"

   Изложбата е посветена на патрона на град Царево - Свети Никола. Включва авторски фотографии на проф. Мирослав Дачев на икони и стенописи от Света Гора, от периода 

   на Второто българско царство и Българското възраждане. Изложбата е дарена от Центъра за културни и семиотични изследвания - град София.

  "Илинден - Преображение - Кръстовден"

   В 31 пана е проследен целият развой на въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия. Изложбата е дарена на музея от Ивелина Велинова и Иво Бошнаков.

Рейтинг

Телефон

0590/52008; 0884321525

Адрес

гр. Царево п.к. 8260,
ул. Пенека №12

Уебсайт

http://museumtsarevo.com/

Мейл

museum_tsarevo@mail.bg

Цена

Входни такси: 

 • възрастни: 3.00 лв.
 • непълнолетни: 1.00 лв.
 • студенти: 1.00 лв.
 • инвалиди: безплатен вход 

Групово посещение / над 15 човека  /:

 • възрастни : 2.00 лв.
 • непълнолетни: 0.80 лв.

Екскурзоводски беседи: 

 • до 10 човека : 5.00 лв.
 • над 10 човека : 10.00 лв.
 • изнесена беседа в  културно-исторически обект  на територията на
 • Община Царево : 20.00 лв. 

Забележка:

Заснемането на експонати в музея  не се разрешава !

Работно време

от 1 юли  до  14 септември:

 • понеделник – петък: 10.00 – 19.00 ч.
 • събота и неделя: 10.00 – 14.00 ч. и от 15.00 – до 19.00ч. 

от 15 септември – до 30 юни:

 • понеделник – петък : 8.00 – 17.00 ч.
 • събота и неделя: почивни дни 

Екстри

 • ATM

 • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

На улиците около музея.