otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Исторически музей и енорийски храм - гр. Карлово

Историческият музей в Карлово е разположен в централната част на Стария град, срещу църквата "Св. Николай", образувайки своеобразен възрожденски ансамбъл. Музеят се помещава в старинна сграда от 1971 година, която е била мъжката гимназия (5-то класно мъжко училище). В експозицията му са показани историята и бита на Карлово и региона от праисторическата епоха до наши дни.

В отдел Възраждане са изложени много документи, снимки и предмети свързани с икономическия, културния и обществен живот на града, както и с най-видните учители и просветители от този период - д-р Иван Богоров, братята Христо и Евлоги Георгиеви и др.

В етнографския отдел са изложени интересни колекции от тъкани, облекла, накити, народни обичаи, инструменти свързани със занаятите от миналото -  гайтанджийство, тъкачество, златарство, розопроизводство и други. 

Църквата "Св. Николай" е енорийски християнски храм, построен през 1847 г. Камбанарията на църквата е построена през 1890 година. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата. Тук през 1858 година за първи път е празнуван денят на българската азбука. В двора на църквата “Св. Николай” се намира гроба на Гина Кунчева, майката на Апостола на Свободата Васил Левски.

Музеят предлага пешеходна разходка в града по туристически маршрути с включени културно-исторически и природни забележителности с екскурзовод с предварително записване. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №44, заедно с Националния музей "Васил Левски" в Карлово.

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

0335/ 9 47 28

Адрес

гр. Карлово, ул."Възрожденска" 4

Работно време

Работно време на музея:
08:00-12:00 и 13:00-17:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има много места, подходящи за паркиране в района.