otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Ивановски скални църкви

Скалният манастир-лавра “Св. Архангел Михаил” при с. Иваново е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх. Отличава се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби.

Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище. С книжовно-просветната дейност на манастира се свързва създаването на т. нар. "Висарионов патерик".

Стенописите в църквата "Св. Богородица” са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

През ХІV в. манастирът става средище на исихазма – мистично течение в православното християнство. Ивановският скален комплекс съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ, но е отворен за посещения и включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №50а.

Рейтинг

Информация

Работно време:
1 април – 30 ноември: 09–18 ч. без почивен ден.
1 декември – 31 март: обектът е затворен за посещения, отваря само по предварителна заявка.

Входни такси:
За организирани групи (над 5 души) - 3,00 лв. на човек.
За индивидуални туристи - 4,00 лв. на човек.
За ученици, студенти, пенсионери - 1,00 лв.
Цена за беседа на български език: 4 лв. (за цяла група).

Тел. (РИМ-Русе): 082 825002

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От село Иваново (20 км южно от Русе) в посока село Божичен има отбивка вдясно към Ивановските скални църкви. В целия район има указателни табели, водещи към скалния комплекс.

Паркинг

Има изградена площадка за паркинг.