otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кабиле

На 7 км от град Ямбол се намират останките от античния град Кабиле. Мястото е обявено за археологически резерват през 1969 г. Районът е проучван от над век. Кабиле е един от обектите на Регионалния исторически музей в град Ямбол. Територията на археологическия резерват заема площ от над 600 дка.

Кабиле възниква към края на 2000 г.пр.н.е. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Историците твърдят, че през 341 г.пр.н.е. Филип Македонски го е превзел. После Кабиле бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница, където били отсичани царски и градски емисии. Половин хилядолетие по-късно е превзет от имляните и се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. Има сведения, чепрез 4 век е бил епископски център. Разрушен е окончателно през 6 век от аварите.

В археологическия резерват могат да се видят останките на доста сгради, както и останки от крепостните стени и източната и западната порти на града. Разкрити са централният площад (агората), обществени сгради, римски казарми, обществена римска баня. Разкрита е централната епископска базилика, в която е открита великолепна цветна мозайка, която може да бъде видяна в изградения музей с експонати — находки от района.

Античният град е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №99, заедно с Регионалния исторически музей - Ямбол.

Рейтинг

Информация

Работно време: от понеделник до неделя: 08:00-17:00 ч.

За посещение на археологическия резерват на открито не се заплащат такси.

За посещение на музея към археологическия резерват:
учащи и пенсионери - 0,50 лв.; възрастни - 2 лв.;

Беседата е само на български език - 3 лв. с предварително обаждане до РИМ-Ямбол: +359 46 66 34 03

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От Ямбол се тръгва в посока Сливен. На изхода на града има указателна табела за античния град. Минава се през село Кабиле и километър след него се намира археологическия резерват.

От Автомагистрала Тракия също има отбивка с табела НАР "Кабиле"

Паркинг

НАР "Кабиле" разполага с площадка за паркинг.