otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Каменната сватба, гр. Кърджали

Каменна сватба се намира на около 4км източно от центъра на гр. Кърджали, край с. Зимзелен. Природният феномен е разположен на площ от около 40дка и е обявен за защитен обект през 1974 г. Наред с намиращите се край с. Бели пласт - Каменни гъби, той е едно от най-интересните скални образувания от т.нар. Кърджалийски пирамиди. Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.

Според научните хипотези формирането им е започнало преди 40 млн. години, вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило на изток, ерозията им под въздействието на слънце, влага и вятър придава на каменните пирамиди причудливите форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.

Една от легендите гласи, че момък залюбил девойка от съседното село. Само сините ѝ очи светели на забуленото ѝ лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за девойката и баща му отишъл да я искат за булка. Вдигнала се голяма сватба и шествието тръгнало към Зимзелен. Изведнъж духнал вятър и отвял булото на булката, откривайки лицето ѝ. От красотата ѝ свекърът занемял и нечестиви мисли минали през главата му. Разбирайки това, вятърът се разбеснял, разфучал и вкаменил шествието. Останал само младоженецът вцепенен от мъка и ужас и замолил той вятърът да вкамени и него… и молбата му била чута. В  краката му останала само локва, образувана от сълзите му, която съществува и до днес.

Друга легенда гласи, че момъкът имал много възрастна баба, която го отгледала от малък. Тя не била поканена на сватбата, но гледала шествието, скрита между дърветата в отсрещната горичка. Разбрала за лошите намерения на свекъра и помолила природата майка да предотврати това нещастие. Малко след това тя също се превърнала в камък, който и до днес безмълвно присъства в отсрещната гора, сякаш бди над сватбеното шествие.

Рейтинг

Информация

До обектът може да се ходи целогодишно. Няма входна такса.

Екстри

Маршрути

Скалите се намират под крайните къщи на с. Зимзелен. До там можете да стигнете като от бул. "Беломорски" в гр. Къджали поемето покрай Централните гробища, по ул. "Ген, Владимир Стойчев". След 4 км стигате до селото, като не е нужно да влизате в него - по завоя към с. Повет вляво ще видите скалните образувания.

Паркинг

Може да паркирате в селото или встрани на междуселския път на завоя към с. Повет.