otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Карановска селищна могила

Карановската могила се намира в подножието на последните разклонения на Сърнена Средна гора, в края на Новозагорското поле. С височината си от 13 метра, дължина 250 и ширина 150 метра, тя е една от най-големите в България. През 50-те години на 20 век разкопки в нея започват учените Васил Миков и Георги Георгиев. Могилата макар и да е разкопана само частично (около 1700 m²), ни е доверила голяма част от своето археологическо богатство, което е значително. 12,40-метровите култури наслоявания дадоха възможност да се изучи много добре стратиграфският профил на праисторическото селище, а той от своя страна позволи да се периодизира културата на отделните пластове. По този начин беше създадена Карановската хронологическа система, която си извоюва признание сред специалистите. Тя служи за еталон на културното развитие през неолита, халколита и първата половина на бронзовата епоха в Южна България.

Могилата е от типа на т.нар. селищни могили, каквито у нас има много, но като че ли техният брой е най-голям в Новозагорско. Карановската могила е една от най-големите в България. Тук са застъпени всички праисторически епохи – от новокаменната до бронзовата включително. Всички експонати, намерени в нея, са изложени в музеите в София и Нова Загора.

На 1,3 км североизточно от селото са разположени укрепено селище, обществена сграда – базилика и могилен некропол, състоящ се от 16 могили (Дългата, Източната, Бирниковата и др.). Разкопките на този археологически селищен обект продължават от 1976 г. до 1998 г. с известни прекъсвания. През 2008 г. екип от археолози провежда проучване на Източната могила от некропола. Днес може да се посети Археологичен комлекс "Източна могила".

На 28 май се провежда съборът на селото, а достъпът до селищната могила е свободен. Могилите в района са включени в списъка на "100-те национални туристически обекта" покрай Историческия музей в Нови Искър.

Рейтинг

Екстри

  • Parking