otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Карлуковски манастир "Успение Богородично"

Карлуковският манастир е с дата неизвестна на основаването му. Знае се, че е разграбен и разрушен през XV век и възстановен в края на XVI - началото на XVII век, после отново е разрушен и запустява. През 1834 г. е възстановен със средства на Ст. Чалъков от Пловдив. Днес е запазена само старата черква "Успение Богородично”.

Тя е построена през втората половина на XVI век като част от големия манастирски комплекс. В района е имало тракийски и римски светилища. Според преданието мястото е целебно. Тук са идвали да се лекуват монаси от цялата страна. В преддверието на източната църковна стена (от двете страни на централния отвор) са изографисани братята светци Дамян и Козма - покровители на всички лечители.

Полувкопана в земята, църквата е изградена изцяло от камък. Конструктивното състояние на сградата е сравнително добро, но откакто в нея са престанали да се изпълняват редовни богослужения, са прекратени всякакви грижи по поддръжката й. Каменната настилка е в добро състояние, но на места е разрушена от иманяри. От иконостаса са запазени само дървената конструкция и част от дъсчената обшивка по цокъла. Дверите, иконите и резбите са ограбени, а в олтара е останал само каменният престол.

В близост се намира пещера "Проходна", повече известна като "Божиите очи" и Националният пещерен дом. Има и пътека до скалната църква "Св. Марина".

Рейтинг

Информация

Черквата се намира в двора на болницата за психично болни.

Екстри

Маршрути

Разположен е до с. Карлуково, на 8 км югозападно от гр. Луковит, сред дефилето на р. Искър. 

До Карлуково може да се стигне като от международния път София - Плевен, при с. Румянцево, което е след Златна панега, се свие вляво и се кара 8 км. Без да влизате в селото следвате пътя за Луковит и 1 км след селото е отклонението за Пещерния дом.

Възможно е и пътуване с влак. От гарата по асфалтов път до Пещерния дом се стига за по-малко от час, а през релсите и скалите зад гарата - има козя пътчека, която е ви отведе до горе за 20 минути.