otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Карстов извор "Глава Панега", с. Златна Панега

Изворът "Глава Панега" е разположен близо до селцето Златна Панега, между Луковит и Ябланица. Дава началото на река Златна Панега, като температурата на водата му варира в границите между 8,4 и 15,4°С. Състои се от два елипсовидни басейна - по-голям източен и по-малък западен.  

Хидрогеоложки проучвания показват, че най-вероятно изворът черпи водите си от река Вит. Самото място, от което идва водата, се намира под нивото на езерото и дълги години остава неразкрито. До големия извор се намират и няколко малки извора с по-топла вода – около 20 градуса.

Изворът е вторият по големина карстов в България, със среден дебит на водата 2500 л/сек. Забележителен е цветът на водата в двете езера – заради разтворения калциев карбонат тя е придобила нежен синьо-зелен цвят. Затова местните хора наричат извора "Синилото".

В нива край извора е намерена оброчна плочка, на която е изобразен богът на медицината Асклепий заедно с дъщеря му Хигия и сина му – бог Телесфор. Хората вярвали, че водата на Глава Панега е лечебна, а в езерото живее бог Асклепий, който помага на болните, които се потопят във водата или пият от нея.  чест на Асклепий благодарните поклонници хвърляли монети във водата на извора. Този обичай е останал и до днес. Все още се смята, че водата на Глава Панега е лековита и свята.

Изворът е обявен за природна забележителност през 1966г., недалеч оттук се намира и първият геопарк на територията на България - "Искър - Панега".

Рейтинг

Информация

Езерата са със свободен достъп.

Екстри

Маршрути

Изворът се намира вдясно, точно след изхода на село Златна Панега в посока с. Брестница. До там се стига по автомагистрала Хемус от София, в посока Плевен. 

С автомобил се стига почти до езерото. Продължава се пеша по малка пътечка.