otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кастра ад Монтанезиум (Монтанската крепост)

Останките от крепостта Кастра ад Монтанезиум се намират в юго-западният край на град Монтана. Архиеолозите са разкрили основи на порта с кула, казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно-медната епоха в най-долните културни пластове, както и славянски жилища и светилище. Повечето от находките, които са открити тук се пазят в Историческия музей на градa.

Първите обитатели на хълма са живели още през каменно-медната епоха. През този период от историята, хората правят важен преход от ловци-номади към по-уседнал начин на живот, свързан с обработване на земята и строеж на постоянни селища. По-късно се заселват трибалите - тракийско племе, обитавало хълма до I в.пр.н.е. Те построили защитната крепост, от която има останки. В края на І в.н.е., привлечени от богатите залежи на руда и злато по поречието на река Огоста, в местността се заселват римляните. В този период Монтана се превръща в град–център на провинция Долна Мизия, в който постоянно пребивават военни части. През ІІІ в.н.е. градът е обект на набези на готски племена. Именно срещу тях е построена крепостта Кастра ад Монтанезиум, върху основите на древната тракийска крепост на хълма Калето. Близо до крепостта, до голям извор в подножието на хълма, се намира древно каменно светилище. То придобива голяма популярност по време на Римската империя. Главни богове на това светилище са Диана и Аполон.

В края на VI при нашествие на авари и славяни разрушават римския град и крепостта. По-късно върху развалините славяните изградили свое селище, което нарекли Кутловица. Превърнали една от казармените сгради, останали от римската крепост, в свое езическо светилище, запазено и до днес.

Всяка една от цивилизациите, обитавали това място, е оставяла частица от своята култура. Крепостта е неразделна част от града и присъства на герба му, редом с покровителката Диана - Богиня на лова. Монтана не само възстанови античната си крепост, но от 1993г. е единственият у нас град с древното си име.

Рейтинг

Информация

Крепостта е със свободен достъп.
В местния Исторически музей може да видите археологическите находки от местността, както и да получите подробна информация за историята на района.

Екстри

Маршрути

Крепостта се вижда вдясно на пътя, когато тръгнете към изхода на града, в посока към язовирната стена. Това е и пътят към Чипровци.

Паркинг

Няма обособен паркинг, но има места за паркиране в подножието на хълма, по околните улички.