otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кастра Мартис - гр. Кула

Останките на късноантичната крепост "Кастра Мартис” се намират в самия център на град Кула, Северозападна България. В превод, името на крепостта означава Кулите на Марс.

Възникването на крепостта е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I-VI век). Най-вероятно са издигнати от император Диоклециан. Виждат се две различни сгради - малко правоъгълно укрепление, наричано от римляните квадрибургий, и по-голям кастел, където са били базирани войниците. Двете части са строени в различни периоди.

Останките от крепостта са разположени в историческия парк. Недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта. Крепостта охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград).

Крепостта претърпяла разрушение при готските нашествия в края на IV век, но най-много пострадала от хунските набези през първата половина на V век. За бита на обитателите свидетелстват глинените лампи и различните по форма съдове, покрити със зелена и кафява глазура. Върховете на копия и стрели свидетелстват за бурните събития, които е преживяла крепостта, играла важна роля в отбраната на тези земи.

През XIII-XIV век укреплението е частично възстановено и използвано за отбраната на Видинското царство. Северозападно от крепостта са открити основи на римска баня, което показва, че извън крепостта е живяло цивилно население.

Рейтинг

Информация

Посещението на крепостта е безплатно и свободно.

От община Кула предлагат беседа с обиколка на крепостта на български език - 2 лв. за чужденци и 1 лв. за българи

Община Кула - Тел. 0938 32020

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Град Кула се намира в Северозападна България, на 35 км югозападно от град Видин и близо 200 км северно от град София.

Паркинг

До обекта има изграден паркинг за 10 коли.