otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Катедрална църква "Св. Богородица" - гр. Пазарджик

Катедралата "Света Богородица" е най-старият християнски храм в Пазарджик и един от символите на града. През годините храмът е изграждан от местните хора пет пъти, като през всичките периоди на строеж църквата е строена вкопана в земята по нареждане на османските власти. Първите исторически сведения за църквата датират от ХVІІ век. В настоящия си вид храмът е построен през 1836 -1837 г. и за разлика от предишните дървени конструкции, новата църква била изградена от камък и тухли.

Църквата е прочута със своя дървен иконостас, изработен от орехово дърво и резбован с високо художествена ажурна дърворезба от дебърски майстори. Иконостасът е под закрилата на ЮНЕСКО. Изработен е от майстори, начело с Макрий Негриев Фръчковски, чийто гроб е зад олтара на храма. Стенописите са направени от представители на Самоковската школа и в храма има икони от Станислав Доспевски. В църквата има и икона, смятана за чудотворна.

Иконите на църквата датират от различно време. Някои от тях са от преди 1837 г. Най-старата – Свети Дионисий – е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Една от най-хубавите и ценни икони е иконата на Св. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г.

Камбанарията на западната фасада е изградена в основи през 1906 г., а завършена през 1932–34 г.

Църквата е сред "100-те национални туристически обекта" под №35, заедно с регионалния исторически музей на града и къщата-музей на Станислав Доспевски.

Рейтинг

Телефон

Архиерейско наместничество

Телефон: +359 34 444 277

Адрес

Архиерейско наместничество
Град Пазарджик, бул. „България” 50

Цена

Няма входни такси.

Работно време

Работно време:
всеки ден от 08:00 до 17:00 часа

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Намира се на кръстовището на ул. "Доктор Лонг" и бул. "България"

Паркинг

Има малък паркинг около градинката.