otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хилендарски метох

През 1979 г. в двора на църквата "Св. Димитър" е направена възстановка на Хилендарския метох, в който се създава първото местно килийно училище По исторически сведения той съществува от втората половина на ХVІІІ в. и е разрушен при опожаряването на Стара Загора през месец юли 1877 г.

В продължение на три години (1855-58 г.), по време на престоя си в Стара Загора, в метоха живее младият Васил Иванов Кунчев, заедно с вуйчо си - хаджи Василий (монах-таксидиот на Хилендарския манастир). Той се обучава в Светиниколското класно училище и посещава организирания от даскал Атанас Иванов курс за свещеници.

Експозицията включва две възстановки: на метохска килия и класна стая от втората половина на ХІХ в., направена по графична рисунка на Васил Иванов.

Фотодокументалната изложба "Левски в Старозагорско" проследява основните моменти от живота на Апостола на свободата, връзката му с Ески Загра (турското име на града), където той получава "първата душевна луча за правда и свобода..." и неговата роля за изграждането на местната революционна организация.

Рейтинг

Информация

Обектът се отваря с предварителна заявка за посещение, направена  на телефон 042/919-214 или на място в Регионаллен исторически музей - Стара Загора.

Адрес

ул. "Поп Богомил" 1, Стара Загора

Цена

Възрастни – 3лв;
Ученици и редовни студенти – 1лв;
Посетители в неравностойно положение – безплатно

Екстри

  • WC

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki