otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Алеко", Витоша

"Алеко“ е туристическа хижа, намираща се в местността Масловица на Витоша, в североизточното подножие на вр. Малък Резен. Това е първата хижа на Витоша - построена в първоначалния си вид в периода 1924-1932 г. Намира се на 1810 м. надморска височина.

Строена е с труда и средствата на много туристи и скиори - ентусиасти, последователи на Алеко Константинов (родоначалника на туристическото движение в България). Собственост е на туристическо дружество “Алеко Константинов” - клон на Българския туристически съюз (БТС).В списъка e на "100-те национални туристически обекта" под №74.

Представлява масивна триетажна сграда с капацитет над 100 места (апартаменти, стаи с по 2 до 8 легла както и няколко общи спални помещения). Санитарните възли и умивални са етажни, а банята е обща за цялата сграда. Хижата е електрифицирана, водоснабдена и с централно отопление. В нея има голям ресторант, кафене, магазин за спортно-туристически стоки, както и ски-гардероб.

Районът около хижата е обособен като ски-център, разполагащ с 4 ски-влека, 2 седалкови лифта и няколко писти с различна трудност. Базата на Планинска Спасителна Служба (ПСС) за район Витоша се намира зад хижата, в отделна масивна сграда.

Хижа "Алеко" е изходен пунк за качване до Черни връх (около час и половина), а известната местността "Златните мостове" е на 3,5 часа. Може да се стигне пеш до с. Железница за 4 часа и с. Бистрица за 3 часа, както и до кварталите Драгалевци и Симеонова за 2 часа. Съвсем близо до хижата се намира Мечата поляна и ски-пистата "Витошко лале".

По всяко време, "на живо", можете да проверите каква е обстановката и условията на хижа "Алеко", през web cam в страницата на Спортно-туристическо дружество "Мотен", които стопанисват хижата от 2000-та година насам: www.motensport.eu

Рейтинг

Информация

Телефон на въжената линия Симеоново: 02 961 2195
Билетите за лифта са между 4-8 лв. еднопосочно и 6-10 лв. двупосочно.
За подробна и актуална информация за работно време на лифтовете: https://vitoshaski.com

Хижа "Алеко" и Motensport - ски училище:
Website: http://www.motensport.com/bg
Телефони: 02/980 12 85; 0896/688 319; 0896/688 320;

Цени за една нощувка:

Зимен сезон (01 октомври -30 април):
Възрастни - 12 лв.
Деца до 5 години  - безплатно
Деца от 5 до 8 години  - 8 лв.
Членове на БТС с карти - 9 лв.
Апартаменти (обща цена) - 50-80 лв.

Летен сезон (01 май - 30 септември):
Възрастни - 10 лв.
Деца до 5 години - безплатно
Деца от 5 до 8 години  - 6 лв.
Членове на БТС с карти - 8 лв.
Апартаменти (обща цена) - 40-80 лв.

Екстри

 • Wi-Fi

 • WC

 • Food

 • Parking

 • Velo Parking

 • Hotel

 • Drinks

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

 • Има павиран път от площада на Драгалевци до хижата.
 • От Хладилка може да хванете автонус № 66, който стига поти до хижата.
 • Може да се качите и с кабинковия лифт "Симеоново - Алеко" от ул. ул. "Арх. Никола Лазаров“. Пътуването трае около половин час, като се преминава през 2 междинни станции и се преодолява около 1200 м денивелация.

Паркинг

Има обособен голям паркинг.