otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Балкански рози", Централен Балкан

Хижа Балкански рози е разположена в долината на Голямата река сред вековните гори на резервата Стара река на 1156 м. надм.в. Първата й сграда, построена през далечната 1923 г., е летовище на Български Червен Кръст. С разрастването на туристическото движение в България, сградите стават 4, но в последните години повечето стават неизползваеми, тъй като малцина отсядат в хижата. Стопанин е ТД „Васил Левски” – Карлово.

Пътеката за х.Балкански рози тръгва от гр.Карлово в близост до водопадът Сучурум, който може да бъде посетен без голямо отклоняване. Пътеката, маркирана в син цвят стръмно изкачва южните склонове на планината, навлизайки в красивия резерват Стара река. На няколко места се откриват внушителни гледки към бясно спускащата се по скалите Стара река. Изкачването преодолява голяма денивелация до водохващането на около 1 час и 20 минути път и продължава по полегата пътека край вече по-пълноводната и спокойна Стара река. За около 2 часа се достига х.Хубавец. Там пътеката се разклонява по долините на Голямата и Малката река, като за х.Балкански рози се продължава по синята маркировка край първата. Общо от Карлово отнема 3 часа.

Маршрути:
водопад Черното пръскало - 20 мин.
Вековния бор - 15 мин.
Казаните на Стара река - 5 мин.
х.Васил Левски - 1 ч.
заслон Ботев - 4 ч.
х.Рай - 5 ч. и 30 мин.
х.Равнец - 3 ч. през местността Малкия камък - жълта маркировка от Баража
х.Равнец - 4 ч. през Петолъчката - синя маркировка
х.Плевен - 6 ч.

В близост до хижата се намира малко известният, но зрелищен в сезоните на пълноводие водопад Черното пръскало. Тръгва се по течението на Стара река и след 10 минути се достига до остър десен завой на реката, която се пресича и се следва първият й голям ляв приток. Липсва пътека и тясното дере е трудно проходимо, особено в пролетните месеци. За 10-тина минути се достига водопадът, висок около 15 м.

Друг кратък маршрут, тръгващ непосредствено от х.Балкански рози е до Вековния бор, до който води стръмна маркирана, но неподдържана пътека. Непосредствено над хижата пък се намират Казаните - поредица от падове на Стара река с издълбани в скалата вирове.

На 1 ч. над х.Балкански рози по пътеката, маркирана в синьо, край Голямата река се намира х.Васил Левски, разположена на широка поляна във високите части на резервата с гледка към билото. За 15 минути оттам се стига до водопад Карловското пръскало, висок 26 м. 
 

Рейтинг

Екстри

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • Drinks