otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Бунтовна", Средна гора

Хижа "Бунтовна" се намира в сърцето на Средна гора на 1180 м. надм. в. Разположена е сред стари букови гори в историческите местности Конска поляна, Кулата и Канарата. Хижа "Бунтовна", както е известна сред планинарите представлява комплекс от четири хижи - "Партизанска", "Воеводска", "Червена гварди"я и "Средногорка", от които, за съжаление към настоящия момент е в експлоатация само "Партизанска" и капацитетът ѝ е до 68 човека. Част е от Туристическия възпоменателен комплекс "Бунтовна”, включен в списъка "100-те национални туристически обекта".

В района има множество от екопътеки и планински маршрути, където могат да се практикуват най-различни спортове като трекинг, планинско колоездене, скално катерене и спортен риболов. При поискване и срещу допълнително заплащане на място се организира и конна езда. 

В непосредствена близост до комплекса, на двайсетина минути, е връх Вълк (Влък) – 1243 м, от който се открива прекрасна гледка. Ниско долу пред погледа се сливат склоновете на Средна гора с Тракийската низина, а в далечината се възправят Родопите.

Основен изходен пункт за комплекса е село Кръстевич.

От селото до комплекса води и прилично подържан коларски път – 12 км, по който може да се достигне и с превозно средство. Някога това е бил пътят, свързващ Тракийската низина с Розовата долина. По него са вървяли кервани, пренасящи стоки от Копривщица към южна България и чак до Беломорието. По него многократно са преминавали Левски, Бенковски, Каблешков,  Каравелов и Найден Геров. По този път са бягали, за да се спасят от изтребление жителите на запалените села след погрома на Априлското въстание.

Рейтинг

Телефон

0878 762 051
0887 651 858
0876 252 540

Цена

20 лв. нощувка.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До хижите се стига по 12 км. черен път или 7 км. екопътека от с. Кръстевич.

Паркинг

безплатен паркинг