otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Ехо" и параклис, Стара планина

Хижа "Ехо" е разположена на 1675 м. надм. в. в сърцето на Национален парк "Централен Балкан". Намира се на седловината Железни врата между върховете Кавладан и Юмрука. На югозапад се издига най-високият връх на Тетевенския Балкан - вр. Вежен (2198 м), а в долината между него и хижата се намира един от 17-те резервата в България, включени в програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера" - Царичина.

Хижата е масивна двуетажна сграда с обновена фасада и капацитет 50 места в стаи с 4, 6, 8 и повече легла, част от които със самостоятелни санитарни възли. При необходимост се разкриват допълнително места в палатки. Сградата е водоснабдена, електрифицирана чрез система за акумулиране на слънчева енергия и електроагрегат. Отоплява се с локално водно отопление. Разполага с туристическа кухня, столова, бар-лавка, душ-баня. Стопанисва се от спортно-туристическо дружество "Академик" - гр. Русе.

Най-близката хижа е "Козя стена" - на 2 часа път. Село Рибарица е на 3 часа и половина пеша. На 5 минути се намира и построения от бившия хижар и ентусиасти от Русе параклис "Св. Троица", осветен през 2005 г., в памет на загинали планинари. Строежът продължил 3 години, като всички материали са изнесени на ръка и с коне до билото на планината. Над хижата и параклиса се извисява вр. Юмрука (1818 м). Неговите склонове са богато осеяни с боровинки.

Рейтинг

Информация

Web-camera: http://weather-webcam.eu/hija-exo-centralen-balkan-stara-planina-kamera-na-jivo-panorama-vremeto

Тел. 0897 948 268; 0896 253 959;

Поради влошено покритие за мобилните телефони в района на хижа "Ехо", при невъзможност за връзка, могат да се ползват телефоните на СТПД "Академик"-Русе: 082/888 660, 0882 966 369 и 0885 335 004.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

С автомобил се стига от с. Рибарица до входа на Национален парк "Централен Балкан". Оттам хижата разстоянието не е много далеч. Възможни са множество други маршрути, но този е най-използваният.

Паркинг

До хижата не могат да се качат автомобили. С тях може да стигнете до входа на Национален парк "Централен Балкан".