otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Грамадлива", Стара планина

Хижата е разположена в източната част на Тревненска Стара планина, в североизточното подножие на вр. Грамадлива. Представлява двуетажна сграда с капацитет 40 места в стаи с по 2, 3, 4 и 6 легла, с външни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. До хижата се достига по почвен път /3км./ от Прохода на Републиката. През зимата се отоплява с локално парно. На разположение на посетителите са различни спортни и развлекателни пособия, а за децата са изградени съоръжения и места за занимателни игри. 

Като признание за запазена дива природа е изградената Екопътека Грамадлива, осигуряваща достъп до природни атракции и защитени екземпляри, по която в района може да се посети атрактивното езеро Мандрата, предлагащо условия за спортен риболов и барбекю. В близост до него се намира местност, където днес се издига белокаменен паметник, указващ мястото на главния лагер на отряд руски войни, разузнавачи от Освободителната руско-турска война. За отмора и възстановяване са изградени чешми, места за отдих, бивакуване, палене на огън, погледни площадки. 

Местността около хижата е изключително атрактивна и изкушава туриста със своя кристално чист планински въздух, спокойствието и красотата на природата. Тя предлага различни варианти за активна почивка през всички сезони: през лятото ценителите на спокойствието и почивката могат да си организират излети през почивните дни, съчетани с разходки, събиране на гъби, горски плодове, лековити билки и редки цветя, наблюдение на различни видове животни, а през зимата има условия за практикуване на зимни спортове на намиращата се в близост до хижата ски-писта. 

На 10 минутки се намира и хижа "Ски база Грамадлива" с прекрасна гледка, която на тази хижа липсва.
 

Съседни туристически обекти: 
- тур. спалня на гара Кръстец - 3.30ч. 
- х. Химик - 0.30ч. 
- х. Предела - 1.00ч. 
- засл. Бутора - 4.30ч. 
- х. Ски База Грамадлива - 0.10ч. 
Пътеките са маркирани. 

Рейтинг

Информация

Стопанин: ТД Хемус, Велико Търново

Телефон

0884/332220
0884/332221

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

Изходно място: Връхната точка на Прохода на Републиката - 1.00ч. пеша по  маркирана пътека/3км. по почвен път/.