otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Ловна", Рила

Хижа "Ловна" е спретната малка хижа в Северозападна Рила, местност Пърляко, на 1654 м. надм. в. Намира се над левия бряг на р. Джерман.

Около строежа ѝ има интересна история: през 1936 г. в студена октомврийска вечер на час-два път под Долното езеро (едно от Седемте рилски езера), група ловци замръкнали в планината. След прекараната вечер в ужасни условия те взели репение да построят хижа на поляната в местността Пърлянко, която да служи за подлон на ловците.

Цар Борис разбрал за новопостроената хижа и тъй като около нея били най-добрите места за лов на глухари, той поискал хижата. Но местните ловци не се съгласили. Непосредствено до хижата, царят все пак разпоредил да се построи масивна колиба, от която дежурните войници да му съобщават когато глухарите започнат да токуват.

Мълвата разказва, че ядосани от това, ловците подали жалба и спечелили делото - войнишката колиба била разрушена. И днес на малкото било над хижата личат основите на колибата - затова поляната е известна като Войнишката колиба.

Легендарен облик е придобила и баба Фидана, която дълги години е стопанисвала хижата, подобно на отшелник. Почти не слизала до селото, нито зиме, нито лете. Планинарите още я помнят, а който я познава - едва ли ще забрави историите за планината.

Хижата има капацитет 50 места - стаите са с парно отопление, а таванските нарове са на твърдо гориво. Електрифицирана е от ВЕЦ. Санитарните възли и умивалниците са външни. В непосредствена близост има и 5 масивни едноетажни бунгала с капацитет 15 места.

От хижата има маркирани маршрути към Седемте рилски езера - пътят не е кратък, но може така да се комбинира, че да се разгледат всичките езера. Хижа "Рилски езера" е на час и половина, "Седемте езера" е на малко над два часа, "Пионерска" и "Вада" отстоят на час път в различни посоки, през "Вада" се минава и към хижа "Мальовица" за два часа и половина, а "Скакавица" е на час и 45 минути. До хижа "Пионерска" се намира и лифт към "Рилски езера".

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/Хижа-Ловна-Рила-136998219780453/
Тел. 0888 059 172; 0884 092 489;

Екстри

  • WC

  • Food

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Хижата се намира след хижа "Пионерска", до която има асфалтиран път от Сапарева баня.

Паркинг

Пътят до самата хижа е труднопроходим, само за високопланински джипове. Автомобилът може да оставите на хижа "Пионерска" - от там до хижа "Ловна" е по-малко от час път.