otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Седемте езера", Рила

Хижа "Седемте езера" се намира на североизточния бряг на шестото от Седемте рилски езера - Рибното, на 2196 м. надм. в. Зад хижата остава Долното езеро. Построена е през лятото на 1932 г. със средства и труд на доброволни начала от членове на Бялото братство, организирано от Учителя Петър Дънов.

Хижата представлява масивна сграда на два етажа и мансарда с капацитет 92 места на легла и нарове в стаи с по 2, 3, 4, 6 и повече легла. Електрифицирана е от ВЕЦ и агрегат, но не е водоснабдена (ползва се вода от езерото), няма баня, санитарните възли са външни, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. През лятото има и лавка.

До хижата има ски-писта с дължина 300 м., съоръжена със ски-влек. Има и конюшни за товарни коне, предоставящи ограничени услуги за групови конни походи. Хижата се стопанисва от туристическо дружество "Рилски турист".

В близост се намира хижата "Рилски езера" - на 45 минути, "Пионерска" и "Скакавица" са на 2 часа, "Ловна" е на час и половина, а "Вада" - на 2 часа и половина. От хижа "Седемте езера" за 40 минути може да се изкачи и близкия връх Харамията (известен и като Хайдута - 2465 м)

Рейтинг

Информация

ТД "Рилски турист", гр. Самоков, бул. "Искър" 2
Тел. 0722 22 205

Хижа "Седемте езера"
Тел. 0888 503 235; 0896 715 974;

Екстри

  • WC

  • Food

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Паркинг

До хижата не може да се стигне с автомобил. Има лифт до хижа "Рилски езера", а оттам до хижа "Седемте езера" са 45 мин.