otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Хижа "Скакавица", Рила

Хижа "Скакавица“ е първата хижа в България, изградена през 1921-1922 г. от туристи и членове на туристическото дружество на гр. Дупница. Намира се в местността Голяма Скакавица в Скакавишката долина в подножието на източния склон на вр. Кабул, Северозападна Рила, на 1876 м. надморска височина. Включена е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №29, заедно със Седемте рилски езера.

Представлява масивна триетажна сграда с капацитет над 80 легла с етажни санитарни възли. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня, столова и барче.

Хижата е един от изходните пунктове към Рислките езера, които са на час преход, а изходен пункт за хижата е курортът Паничище (2 часа и половина пеш). В близост се намира водопад Скакавица, само на половин час. Отовишки връх е на 2 часа и половина, връх Кабул се изкачва за около 2 часа, а до час близост са и хижите "Пионерска", "Седемте езера". Хижите "Ловна" и "Вада" са на около 2 часа.

До хижата се намира и още една - "Малка Скакавица" с леглова база от 30 места.

Рейтинг

Информация

Туристическо дружество "Рилски езера", гр. Дупница:
Website: http://tdrilskiezera.org
E-mail: tdrilskiezera@gmail.com
Телефони: 0701 505 13; 0988 818 931; 0882 966 396;

Хижа "Скакавица":
Телефон: 0707 903 13

Цените за нощувка са между 10 и 13 лв.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Hotel

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

С автомобил или автобус може да стигнете до Сапарева баня или още по-близо до Паничище. От там тръгва асфалтиран път към хижа "Пионерска", като километър преди нея има отклонение вдясно към хижа "Скакавица". По това отклонение се стига до местността Зелени преслап. От там трябва да продължите по маркиран черен път през гората, а след това по пътека в дясно отново през гората ще стигнете до хижа "Скакавица". Преходът отнема около час.

Има маршрутни таксита от Дупница до Сапарева баня (2 лв.) и оттам до хижа "Пионерска" за (3 лв.). Попитайте шофьора за разклонението където трябва да ви остави за хижа "Скакавица".

Трябва да имате предвид, че през зимата директният път между хижа Скакавица и хижа Рилски езера не е подходящ, тъй като има сериозна лавинна опасност.

Паркинг

Ако сте с автомобил - трябва да го оставите до хижа "Пионерска" или преди черния път около местността Зелени преслап.