otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм-паметник „Рождество Христово“

Храм-паметникът всъщност е действащ православен мъжки манастир в гр. Шипка, община Казанлък. Разположен е в северозападните покрайнини на града. Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария. Идеята за основаването му е на руския дипломат граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева. Средствата за строежа са дарени от руския народ, а жителите на град Шипка даряват парцела. Строежът му започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. През 1902 г. е изографисан и главният храм на манастира. Манастирът е руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България. Днес Шипченският манастир е част от парк-музей „Шипка – Бузлуджа”. Включен е в "100-те национални туристически обекта" под №92.

Това е едно от най-свещените места за българския народ - един истински пантеон на безсмъртието, в който се пази спомена за подвига на руските воини и българските опълченци, загинали за освобождението на България в Руско-турската война от 1877-78. Храм-паметник Шипка има позлатени куполи, богата украса и красиви стенописи, старинни икони. Камбанарията на храма е висока 53.4 м и там са разположени 17 камбани, като най-големята от тях тежи 12 тона. 

Храмовият празник е на 25 декември.

Рейтинг

Информация

Манастирът не предлага настаняване.

Телефон

Шипченски манастир

Телефон: +359 4324 20 47

Цена

За посещението на манастира не се заплащат входни такси. По желание на посетителите монасите в манастира могат да разкажат историята му (само на български език).

Беседата не се заплаща.

Работно време

Май – октомври:
08.30 – 19.30 ч.

Ноември – април:
08.30 – 17.00 ч.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта