otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм-паметник "Св. Александър Невски" с Крипта

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е православна църква в София, която служи за катедрален храм на българския патриарх. Позлатените му кубета привличат погледи от много места в столицата.

Храмът е кръстен на Св. Александър Невски - руски княз от 13 век, покровител на руския император Александър II, наричан още "Цар Освободител", в чиято чест е издигнат храмът. Първият камък е положен тържествено на 3 март 1882 г. върху част от някогашния некропол на Древна Сердика. Инициативата е на княз Батенберг, който настоява храмът да се издигне в София, а не във Велико Търново. Основните строителни дейности оначе се извършват в периода 1904-1912 г., но храмът е осветен чак през 1924 г. По стар обичай в основите му е вградена метална кутия с имената на членовете на правителството и причините за построяването на храма.

Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол. С площта си от 3170 м² при построяването си храмът се превръща в първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров. Цялата е облицована с бял врачански камък, а входните врати са изработени от славонски дъб. Камбанарията се издига на 53 м височина и има 12 камбани, излети и донесени от Москва, които се чуват на 15 км радиус. Най-голямата от тях тежи 12 тона. Отвътре е с мраморна украса, а стенописите и иконите са дело на български, руски и чешки художници. Погледите се заковават на мраморния иконостас, царският и патриаршеският трон и амвонът.

В подземията му се намира Криптата. Първоначално тя била предназначена за гробница, но през 1965 г. е превърната в музей за средновековно и антично изкуство – филиал на Националната художествена галерия, където са експонирани едни от най-красивите български икони и стенописи от 12 – 19 век. Тук се намира и "основният камък” на храма, означен като голям правоъгълник, покрит с пирамидален покрив.

Към днешна дата "Св. Александър Невски" е втората по големина православна катедрала на Балканския п-в. Включена е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №59.

От 1946 г. храмът има два празника:

  • 12 септември – пренасяне мощите на Св. Ал. Невски от Владимир в Санкт Петербург
  • 23 ноември – денят на Успението на Св. Александър Невски.

Рейтинг

Информация

Храмът има рампа за хора със специални нужди, но е на страничен вход, който не е отворен постоянно.

При посещение на храма трябва да се спазват някои правила за облекло и поведение. Всички посетители, независимо от пола, трябва да са облечени с дрехи, които покриват раменете, лактите и коленете им. Нежелателно е говоренето на висок глас и вдигането на шум.

Крипта (Музей за християнското изкуство):
Телефон: 02/981 5775;
Работно време на Криптата: 10:00-18:00, без понеделник
Билети: персонален - 6.00 лв.; учащи и пенсионери - 3.00 лв.

Срещу 50 лв. се организират беседи (независимо от броя на хората), водени от свещеник, при предварителна заявка. Беседите са само на български език.

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град София, пл. "Александър Невски".

Пред главния вход е спирката на тролей 9.
Зад храма, на бул. "Васил Левски" е спирката на тролеи 1, 2, 4, 12
Наблизо е и спирката на СУ " Св. Климент Охридски" на автобуси 9, 280, 306
До СУ е и едноименната метростанцията, до чиито вход са спирките на автобуси 84 и 94.
В близост е и спирката на Националната Опера на бул. "Ал. Дондуков" на трамваите 20, 22, 23.

Паркинг

Храмът се намира в идеалния център на столицата, обслужван чрез Синя зона (2 лв./час).
Разполага и с паркинг за автобуси.