otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм-паметник "Св. Неделя" - гр. Пловдив

"Света Неделя“ е православна църква в град Пловдив, носеща името на света великомъченица Неделя (Кириакия). Намира се в Старинния град, под източната стена на градската крепост, в непосредствена близост до източната градска порта Хисар капия. Църквата е известна като паметник на строителството и изкуствата от време на Българското Възраждане. Известните дебърски майстори Макрий Негриев Фръчковски и братята му Гюрчин и Траян са предполагаеми майстори на иконостаса, който е един от най-големите от Възраждането, с ценна дърворезба.

Построена е в сегашния си вид в периода 1831 - 1832 г. от Петко Петков - майстор строител от град Брацигово, но със сигурност на това място е имало много по-стара църква. Църковната сграда представлява трикорабна псевдо базилика с размери 31 м дължона, 24 м ширина и 16 м височина. Сводът на средния кораб е 9 м в диаметър и е подкрепен от дванадесет колони, символизиращи дванадесетте апостоли. 

Повечето икони в храма са рисувани от Захарий Зограф, от Димитър Христов Зограф и от сина му Зафир, по-известен с името Станислав Доспевски.

Храмовият празник е 7 юли, когато се почита паметта на света великомъченица Неделя. Параклисът чества 21 ноември: Въведението на Пресвета Богородица в храма и Ден на християнското семейство и православната християнска младеж.

Църквата е назована като храм-паметник на борбите за църковна свобода в Провдив.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Адрес: гр. Пловдив, ул. "Петко Р. Славейков" 40

Паркинг

Пред храма има паркинг.