otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм-паметник "Св. Св. Кирил и Методий"

Църквата е разположена в центъра на града, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, на мястото на малка дървена църква, която е единственият екзархистки храм в града преди Освобождението. Построена е в периода 1897-1907 година по проект на работилия в града италиански архитект Рикардо Тоскани.

Различава от строените през Възраждането църкви, както и от тези, строени през първите година след Освобождението. Храмът е трикорабна кръстовидна базилика, ориентирана по оста изток-запад. Централната апсида с олтара и богато украсения иконостас, изработен през 1930 г. от майстора-дърводелец Крум Кошаревски, се намират в източната част на църквата. Главният купол се извисява върху висок дванадесетостенен барабан с прозорци. Нартексът в западната част на храма е по-висок от централния кораб. Централния вход е от западната фасада, като другите по-малки входове при северната и южната страна са отворени само при специални церемонии.

При изграждането на храма взимат участие и майстор Митьо Цанев от Дряново и Кузман Димитров от Македония. Върху красивия стъклопис на главния вход на катедралата са изобразени светите братя Кирил и Методий. Катедралата е изографисана от художниците Гюдженов и Кожухаров, изографисали и софийския Храм-паметник „Свети Александър Невски“.

През 1953 г. пожар поврежда много от творенията. След повече от 50 г. храмът отново отваря врати през 2008 г. Храм-паметникът е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №7.Три години по-късно обаче, през 2011 г., храмът отново е затворен заради слягане на основите, причинено от строителни дейности. В момента текат укрепителни дейности.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Площад "Св. Св. Кирил и Методий"

Паркинг

Около храма има зона за паркиране.