otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм-паметник "Св. вмчк Димитър Солунски"

Катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски” се намира в малък парк в град Видин. Църквата е 3-та по височина (33 м) и 2-та по големина в България след патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски“ в София и катедралата "Успение Богородично“ във Варна (38 м). 

Строежът на първия храм с това име започва през ХVII в. Той бил дървен и съществувал около 2 и половина века. След Освобождението поради износеността на дървената конструкция се решава храмът да бъде съборен и построен наново. С избухването на Първата световна война бързо се стигнало до провал на всякакви инициативи за довършване. Едва през 1926 г. е тържествено осветен храмът и открит за вярващите.

Сегашният Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” има внушителни размери, гордост за видинските граждани и забележителен християнски паметник за гостите на града. Храмът е трикорабен, кръстокуполен, като височината на централния купол достига 33 метра. Той се носи от четири свободно стоящи подпори и е подчертан в обемно-пространствения облик. Една от гордостите на храма е часовникът, монтиран на една от камбанариите. Произведен от мюнхенската фирма "Манхард", той продължава да отчита времето от 1900 година до сега. 

Вътрешните пространства за изцяло изографисани и наред със светците, посетителят ще види и образите на цар Петър I, Васил Левски, Христо Ботев и други народни будители. Катедралата е пазител на множество мощи и светини, като: мощи на Св. Пантелеймон, Св. Йоан Рилски, Св. Антоний Велики, Св. Харалампий, Св. Теодор Тирон, Св. Теодор Стратилат, частица от Кръста Христов, частица от Мамрийския Дъб, камък от гроба на Св. Мина, камък от гроба на Св. Богородица от Йерусалим, както и цялото тялото с нетленните ръце на Видинския митрополит Кирил, който се подготвя за канонизация. В храма се намира също така и чудотворния образ на Св. Богородица– Милваща.

В някогашния двор (а сега парк) на храма е гробът и паметник на подпоручик Ангел Тодоров- герой от Сръбско-българската война в региона.

Катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски” е обявен за паметник от национално значение, символ на величие и гордост за целия български народ и християнска вяра.

Храмовият празник е на Димитровден, който е и празник на град Видин.

Рейтинг

Информация

Видинска Света Митрополия:
http://vidinskamitropoliya.com

Тел. 0988 852 023

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Град Видин, ул. "Екзарх Йосиф" №2

Паркинг

Може да се паркира в уличките около парка на храма.