otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм-ротонда "Св. Георги"

Най-старият и най-добре запазен архитектурен паметник от римско време в София е кръглата църква (ротонда) "Св. Георги”. Смятана е за най-старата запазена сграда в града, 

От самото начало сградата е била култова, вероятно мартирион. Появата на Ротондата датира от началото на IV век от времето на император Константин Велики (306-337 г.), който многократно е пребивавал в Сердика. На него преписват фразата “Сердика – моят Рим”. Оцеляла и запазила облика си почти изцяло и до днес, предполага се че в нея са станали някои от важните заседания на Сердикийския вселенски събор (343 г.).

Предстaвлява цилиндрична куполна постройка, изградена върху квадратна основа. Широчината й е около 9,50 м (в диаметър), а височината около 14 м. Олтарното помещение е крадратно, има четири симетрично разположени ниши, а главният вход е на западната стена.

Първоначално сградата е била използвана за обществени нужди. След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя, Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване) заради множеството покръствания, които последвали разрешаването на тази религия.

По времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565 г.), Ротондата е превърната в църква. Тогава е направено и първото зографисване. Счита се, че оттогава носи и името на Св. великомъченик Георги.

Тук са се съхранявали светите мощи на небесния покровител на България - Св. Иван Рилски и според преданието са излекували византийския император Мануил Комнин. Мощите са заграбени от унгарците в 1183 г., по времето на крал Бела III, когато съюзените войски на сърби и маджари нахлуват в Средец, разрушават и разграбват града. След кратко пребиваване в столицата Естергом, където католическият епископ онемял, след като се отнесъл непристойно с тях, те са върнати в България през 1187 г. Мощите на светеца са почивали тук още веднъж, когато са били тържествено пренасяни от Търновград към Рилския манастир в 1469 г.

Първоначално тук е погребан и сръбският крал-светец Стефан Милутин (1253-1321 г.), чиито мощи по-късно са пренесени в църквата Свети крал (днешната катедрала "Света Неделя“).

През османското владичество, по времето на султан Селим I (управлявал 1512-1520 г.), ротондата "Св. Георги” е превърната в джамия с име Гюл-джамаси. Християнските стенописи били заличени с бяла мазилка и на тяхно място били изрисувани растителни мотиви. В средата на XIX век заедно със църквата "Св София" и строената за джамия сграда на днешния Археологически музей е изоставена от мюсюлманите.

След Освобождаването (1878 г.) запустява, а след смъртта на княз Александър Батенберг е превърната във временен мавзолей.

През 1915 г. започва реставрирането й. В края на 1980-те години е завършена цялостната реставрация и консервация на църквата и тя добива днешния си максимално близък до късноантичния и средновековен първообраз вид. 

От 2009-та година насам храмът е действащ и в него се извършват ежедневни служби на църковнославянски, а песнопенията се изпълняват на източноцърковно пеене, известно и като византийска музика.

Рейтинг

Информация

Website: www.svgeorgi-rotonda.com
Телефон: +359 2 9809216

Работно време: 
08:00 – 18:00 ч. всеки ден.

За туристически посещения: 11:00 – 17:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • ATM

Маршрути

София, бул. "Княз Дондуков” №2

Църквата се намира във вътрешния двор на Президентството на ниво с няколко метра по-ниско от съвременните софийски улици.

Близо са спирките на трамваи 4, 12 и 18 и метространциите Сердика 1 и 2.

Паркинг

В непосредствена блзост е възможно паркиране по ул. "Съборна", която се намира в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)