otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

На 180 км от София и на 15 км от град Разлог, в южната част на Рила планина се намира старото село Добърско. Най-популярната туристическа забележителност в селото е християнският храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, построен през 1614 г.

Църквата привлича вниманието с изключително ценните си стенописи и икони, които се отличават използването на нетрадиционни мотиви. Необичайните похвати, използвани от зографите, са причина някои хора да виждат в изографисаните стени изображение на Иисус Христос в космически кораб. Доказателство за високата стойност на стенописите и иконите е и фактът, че двете олтарни икони на Исус Христос и патроните на църквата са обиколили света като част от изложбата "Българско средновековно културно наследство". Характерна особеност представлява наличието на най-много женски образи в сравнение с другите български църкви, както и преобладаващите надписи на български език.

Прави впечатление още, че войниците в редица сцени са със западно въоръжение - алебарди, шлемове, а корабите са венециански галери - очевидно отглас от прочутата морска битка през 1571 година при Лепанто, където три четвърти от екипажите и бойците на венецианския флот са православни българи, гърци и сърби.

Стенопис изобразява ктиторите Хасия, Богдан и Спас, както и строителите Станко, Смилен и Спас. Изобразени са и редица католически светци, между които римският папа Силвестър, а свети Кирил Александрийски е заменен със свети Кирил Философ - създателя на старобългарската азбука.

Църквата е реставрирана през 1975 г., като са отстранени само наслагванията върху стенописите, без да са използвани бои. В двора на храма има аязмо, чиято вода според легендите е лековита.

Богослужения в храма се извършват само три пъти годишно - на храмовия празник Тодоровден, на Възкресение Христово и на Рождество Христово, но църквата е отворена за посетители.

Храмът е обявен за национален паметник на културата, под защитата на ЮНЕСКО и един от "100-те национални туристически обекта" на България под №3.

Рейтинг

Информация

Сдружение "Добърско”:
Телефон: +359 895622799

На изхода на село Добърско, в посока на националния парк "Рила” е изграден посетителски център, който предлага разнообразни услуги. Тук се продават също информационни и рекламни материали и сувенири.

Храмът е отворен за посетители от 09:00 до 17:00 ч.

Входна такса: 5 лв.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До село Добърско може да стигнете като от Разлог поемете по пътя за Велинград. След около 5 км има отбивки: мадясно за с. Баня, а надясно за с. Добърско. Хващате наляво и минавате през селата Долно и Горно Драглище преди да влезете в Добърско. От там всеки ще ви ориентира към малкото площадче с храма.

Паркинг

Възмпжно е паркиране на улиците около малкото селко площадче.