otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Храм "Св. Троица" - гр. Банско

"Света Троица“ е православна църква в град Банско, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Храмовият комплекс "Света Троица" е една от най-големите исторически и културни забележителности на град Банско.
Kато архитектурен тип представлява трикорабна псевдо-базилика и е една от най-големите в страната.

Построена през 1835 г. - България все още е била под Османско владичество. Издигната е със средствата на голям брой дарители. Има три масивни обковани с желязо врати и високи прозорци със сводеста форма. Майстор Велян Огнев е изрисувал дървения таван като звездно небе с ангели и облаци. Димитър и Симеон Малерови са зографисал иконите на иконостаса. Изкусна дърворезба обрамчва голямото Христово Разпятие над олтарния вход. Стенописите на църквата са в лошо състояние.

През 1850 г. в северната част на църковния двор е изградена голяма каменна камбанария, която служи и като часовникова кула. Камбанарията се съчетава отлично с архитектурата на църквата и играе важна роля при оформянето на силуета на градчето. На главния й вход, в близост един до друг могат да се видят християнски кръст и турски полумесец - символ на търпимостта между двете религии. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата "Преп. Паисий Хилендарски".

В момента храмовият комплекс е вторият по големина в България след Храм-паметника "Александър Невски" в София. Определен като едно от най-ярките достижения на банската култура от епохата на Възраждането. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №1, заедно с намиращите се в близост Велянова къща, Къща-музей "Неофит Рилски", Къщата-музей "Никола Вапцаров" (в нея се намира и печатът) и Постоянната иконна изложба.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 749 8 83 44

Работно време: 08:00-18:00 ч., без почивен ден.

В църквата не се предлагат туристически услуги.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Банско, пл. „Възраждане”

Паркинг

Паркоместа има отстрани на храмовия зид на ул. "Пирин".