otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Христовски водопад

Христовският водопад се намира на река Мийковска в Еленския балкан. Той е обявен за защитен природен обект през 1974 г. Заедно с водопада се защитава и прилежащата му околна територия. Водопадът се намира на 400 метра н.в. Природната забележителност е разположена южно от махала Христовци, до село Руховци.
Водопадът е с височина 9 метра и се разбива в скалистото легло на реката и образуват ситни водни капчици. През лятото водата намалява, но е много подходяща за къпане. Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции. 
Местността е идеално място за бягство от реалността и шумотевицата на града. Около водопада се ширят просторни поляни, които са подходящи за лагеруване или пък за пикник с приятели.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

Маршрути

До водопада може да се стигне по специално изградената за тази цел екопътека, където са направени множество кътчета за отдих и почивка. По-лесния начин за достъп е да стигнете с кола до отбивка от главния път малко над село Руховци (в центъра на самото село има указателна табела за водопада). При отбивката паркирате колите и продължавате пеша по черен път. До водопада ще стигнете за не повече от 20 минути.