otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Художествена галерия - гр. Добрич

Художествената галерия в гр. Добрич е специализиран музей за изобразителни изкуства и се помещава в сграда-паметник на културата, построена през 1933-1935 г. Тя е образец на европейското влияние върху архитектурата на града и след реконструкцията ѝ през 1982 г. галерията се настанява в нея. Самата дейност на галерията стартира още през 1963 г. като обособен отдел към Историческия музей.

Експозиционният ѝ фонд надхвърля 3000 експоната - скулптура, живопис, графика и декоративни пластики. Сред най-ценните творби са тези на Златю Бояджиев, Владимир Димитров - Майстора, Александър Петров, Васил Захариев и др.

Тук се намира единствената в България колекция творби от ръчно-правена хартия, сътворени от художници от различни страни. Колекцията "Икони от Добруджа" пък представя възрожденски образци от целия регион, рисувани от тревненски майстори-зографи.

Някога сградата се е ползвала и за арест на полицията и в 10 автентични килии са показани произведения на съвременното визуално изкуство - инсталации, графити, видеоарт и мултимедия.

Галерията често е домакин на гостуващи чуждестранни изложби, концерти, конференции и т.н. Част е от "100-те национални туристически обекта" под №23, заедно с Дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич.

Рейтинг

Информация

Работилница за въображение:
Website: http://kids.dobrichgallery.org/bg

Входен билет за участие в образователни програми за деца, ученици и студенти за "Работилница за въображение” - 1.00 лв. За възрастни - 5.00 лв.

Телефон

058 602 215; 058 602 091;

Адрес

Гр. Добрич, ул. "България" № 14

Цена

2 лв., за учащи - 1 лв.

Безплатен вход за деца под 7 г. и за пенсионери и хора с увреждания. Безплатен е за всички посетители в четвъртъците; на 18 май - Международен ден на музеите; на 25 септември - ден на Добрич; в Нощта на музеите и в дните на отворени врати;

Работно време

09:00-12:30 и 13:30-18:00 ч.
май-октомври: с почивен ден - неделя.
ноември-април: с почивни дни - събота и неделя.
Галерията е затворена в дните на официалните празници.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Галерията е между площадите "Демокрация" и "Свобода".

Паркинг

Художествената галерия се намира на пешеходна зона в центъра на града, затова е препоръчително да паркирате на улиците покрай площадите.