otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Художествена галерия „Никола Манев“

Художествената галерия "Никола Манев" се намира в центъра на град Чирпан. Зад изрисуваната фасада на дома, изграден преди век и половина от местен турски бей, се е ширнал огромен двор, обрамчен от гъсти чимшири, а широката калдъръмена пътека води към съседната къща, където се е родил и отраснал Пейо Крачолов Яворов.

"Къщата на бея", както я наричат старите чирпанлии, в момента е една от най-красивите стари възрожденски къщи в града. През месец април 2000г. световноизвестният чирпанлия, художникът Никола Манев я купува и превръща в галерия. За целта къщата е реставрирана и обзаведена с картини на автора.

Приятелят на Манев - българинът Илия Делев, който от дълги години живее в Бразилия и е един от основателите на музея "Земята и хората" в София, е подарил на художника 10 уникални кристала от Южна Америка, които са изложени в залите на галерията.

Галерията в Чирпан е включена в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №71, заедно с родната къща на Пейо Яворов и Златноливаденския манастир, смятан за най-старият в Европа.

Рейтинг

Телефон

0416 61 70

Адрес

 ул. "Тане Пеев" 7, Чирпан

Цена

Вход свободен

Работно време

понеделник до петък: 8.00-17.00 ч.
събота: 8.00-16.00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта