otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора” - гр. Кюстендил

Художествената галерия “Владимир Димитров - Майстора” в Кюстендил е открита през 1972 г. по повод 90-годишнината на големия художник. Сградата заема площ от 4200 кв. м. и разполага със седем експозиционни зали с горно естествено осветление.

Владимир Димитров - Майстора (1882–1960 г.) е сред най-прочутите български художници. Специфичният му стил не може да бъде сбъркан – неговите картини са изключително впечатляващи с живите си цветове и уникалния рисунък.

Художникът е роден в кюстендилското село Фролош през 1882 г. Учи в Кюстендил и сменя няколко професии, докато местните хора забелязали невероятния му талант и му помогнали да замине да учи в Художественото училище (днес академия) в София. Първата му изложба е открита на 21 май 1903 г. в залите на Окръжния съд в Кюстендил, когато той е на 21 години и работи като писар в съда. През 1923 г. Майстора се установява в село Шишковци, където остава около 30 години, а около него се събира група от талантливи български художници - Борис Елисеев, Николай Дюлгеров, Кирил Цонев и др. Голяма част от картините му са портрети и пейзажи. Природата заема централно място в платната на Майстора, изобразена с широки щрихи и близки по тоналност багри.

Постоянна експозиция на художествената галерия в Кюстендил съдържа повече от 100 шедьовъра на Владимир Димитров-Майстора. В останалите зали могат да се видят изложби от творби на представители на Кюстендилската изобразителна школа и на творци от страната и чужбина.

Галерията често е домакин на различни културни събития - концерти, рецитали, премиери на книги, конкурси, творчески срещи. Част е от списъка на "100-те национални туристически обекта" под №26, заедно с Регионалния исторически музей и средновековната църква "Св. Георги".

Рейтинг

Телефон

+359 78 55 00 29

Адрес

Гр. Кюстендил, ул. “Патриарх Евтимий” № 20

Цена

Входни такси:
възрастни – 2.00 лв.
пенсионери и учащи – 1.00 лв.Групи над 10 души ползват 50% намаление от цената на билета.

Беседа:
български език - 5.00 лв.

В галерията разполагат с аудиобеседи на английски, френски, немски и руски. Ползването им не се заплаща.

Работно време

Без почивен ден
от април до октомври: 10:00-18:00 ч.
от ноември до март: 09:00-17:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Паркоместа можете да намерите в пряката зад галерията или на ъгъла до парка пред галерията. На някои от улиците около галерията, паркирането е забранено.