otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кордопулова къща - гр. Мелник

Кордопуловата къща в Мелник, наричана още Цинцаровата къща, е построена през 1754 година. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино и е принадлежала на богатата гръцка фамилия на търговци Кордопулос.

В къщата са показани венециански стенописи, дърворезби и стъклописи, както и огромни бъчви за съхранение на мелнишко вино. Къщата е №4 от 100 национални туристически обекта. Намира се в източната част на града. Пашовата и Болярската къща са разположени на близко разстояние от Кордопуловата къща.

В къщата, която според някои източници е втора по големина в страната, е изложена мелнишка изба, като тя е издълбана в скалата и така е оформен 150-метров (според друг източник 80-метров) тунел. В избите могат да се поберат 300 тона вино, като най-голямата бъчва побира 12,5 тона. Според Богдан Филов, посетил къщата през лятото на 1916 година, най-голямата бъчва в избата е събирала 240 товара грозде (по 100 оки) или около 30,7 тона. Коридорите са сравнително тесни и на места ниски. Избата разполага със специални канали и вентилационна система.

Два от четирите етажа на постройката са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните етажи и мансарди. В залата влиза светлина през 24-те прозорци, подредени в две редици. Горната редица е от цветно венецианско стъкло, което пропуска меко светлината, падаща върху изрисуваните стени, дърворезби и долапи. Дървените етажи са покрити с пъстри черги. Покрай три стени има места за сядане под еркерните прозорци.

Интересна и вълшебна, ценна и с вечна архитектура, тя е една от най-забележителните сгради в Мелник и с един богат интериор. Разположена е и скътана, като божествен и скъпоценен бисер сред изваяните пясъчни сипеи и прекрасната природа на града.

Мястото, изкопаните изби, приземния и основния еташ, говорят за богатото творчество и ум при изграждането й, който пази и изпълнява традицията за производството на червено вино!

Кордопуловата къща се състои от:

- приземен етаж, в който има вкопани изби за вино, с капацитет за отлежване на 250-300 т. вино

- полуетаж със стопанско предназначение и издаден еркерен етаж за живеене.Влизайки в къщата особено силно впечатление прави една от приказните й стаи.Това е дневната стая, която е много голяма и в нея са скътани дванадесет гледащи на север, юг, запад и изток прозореца, при чието оформление са намерили приложение редица строителни и художествени стилове. Това е една обширна зала с долен и горед ред дванадесет прозорци. Долният ред прозорци имат български характер и са типични за възръжденското ни строителство.

Горният ред прозорци са украсени с цветни стъкла, пускащи обилна светлина и са известна смесица от венециански и ориенталски елементи. Северната стена на стаята, в която са вградени стенните гардероби, е майсторски изписана с барокови орнаменти.Два от четирите етажа на постройката са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните етажи и мансарди.

Таванът на гостната е направен от дърво. Той изобразява слънцето с дванадесет заострени правоъгълника - броят на месеците в годината. Забалежителното в тази стая е това че в нея са запазени и чудесни съдове за вино, от които някога гостите на къщата са пиели. В нея са запазени и майсторски изработени килими, които покриват долната дървена основа на стаята.

В приземния етаж на Кордопуловата къща се намират фантастични лабиринти и винарски изби, като всяка от тях има своята история.

В тях се е произвеждало и съхранявало прочутото мелнишко вино, собствениците са запазили традицията и посрещат всеки посетител на къщата с чаша от вълшебния нектар.

Кордопуловата къща е къща-музей,скътана като бисер балкански сред природата на гр.Мелник. Тя е най-голямата къща на Балканския полуостров и най-голямата вечност в историята на гр. Мелник. Тя е един вековен дар.

Дървените етажи са покрити с пъстри черги. Покрай три стени има места за сядане под еркерните прозорци.

Предполага се, че Кордопуловата къща и митрополитската църква „Свети Николай“ са построени от един и същ майстор.

Последният прочут представител на фамилията е Манолис Кордопулос, завършил винопроизводство във Франция, модернизирал отрасъла в Мелник. Той дава убежище на Яне Сандански в дома си в годините преди Балканската война. Убит е от напускащите града турци през 1912 г., в момента в който четата на Яне Сандански влиза в града. Собственик на къщата става Агнеса, която е била или прислужница, или сестра на Кордопулос. Омъжва се за Георги Цинцара, но нямат деца. Осиновяват племенника си Гавраил, който е бащата на Никола Паспалев, сегашният стопанин на Кордопуловата къща. През 1974-1980 къщата е реставрирана от арх. Георги Лабов. Днес тя е частен музей и се посещава от 30 000 туристи годишно.

Рейтинг

Телефон

0877 576 120 - Светла Бурова

0887 776 917 - Гаврил Паспалев

Мейл

kordopul_house@abv.bg

Цена

Входна такса - 3.50 лв.

Работно време

ЛЯТНО (от 1 април до 30 септември) - 9:30 - 18:30 часа

ЗИМНО (от 1 октомври до 31 март) - 9:30 - 16.30 часа

Допълнителни източници

https://bg.wikipedia.org

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • ATM

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Къщата се намира в горната част на града до църква "Св. Варвара".

Паркинг

Пред и около къщата.