otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Крепостта "Баба Вида"

"Баба Вида" или "Бабини-Видини кули" е средновековна крепост в град Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Крепостта е служела за защита на местния владетел и на целия град през почти цялото Средновековие. В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара. Състои се от 2 основни стени (в 2 концентрични четириъгълника) и 4 кули. Външните стени са опасани с ров, който някога се е пълнел с вода от р. Дунав, над който е имало повдиган мост (сега е каменен) към входа на крепостта. При разкопки в крепостта са открити основи на параклис от 8-9в.

Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония. Строежът на същинската крепост е започнал през 10в. на място, където преди това е имало древноримски наблюдателен пункт. Почти през целия период на Второто българско царство Видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта е по време на управлението на цар Иван Срацимир, управлявал Видинското царство. Той обитава крепостта като феодален замък. През този период са построени значителен брой вътрешни стени и кули. Именно тогава крепостта добива вид, близък до този, който тя има днес. Крепостта "Баба Вида играе" важна роля и през османското владичество. През онзи период са осъществени редица строителни работи. В края на 18в. крепостта вече не се използва за отбранителни цели, а служи предимно за оръжеен склад и за затвор. След Освобождението, достъпът до нея е бил забранен, защото обектът се използвал от военните.

Има легенда свързана с името на крепостта - Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот. В действителност легендата за миналото на замъка е тясно свързана с неспокойните векове на феодална България.

„Баба Вида” е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България. От 1958г. е отворен за посещения, като в него е устроен и музей - показан е затворът, както и уреди за изтезания. Изграден е и градският летен театър в двора му. От 1964г. е обявен за паметник на културата с национално значение. В списъка на "100-те национални туристически обекта" е под №13, заедно с Историческия музей.

Рейтинг

Телефон

+359 94 601 705

Мейл

museumvd@mail.bg

Цена

Ученици, студенти и пенсионери – 2лв.
Възрастни - 4лв.
Беседи - 20лв.
Безплатен ден - всеки последен четвъртък от месеца и 18 май - Международен ден на музеите.

Работно време

Зимно работно време (1 октомври - 30 март):
понеделник – петък: 9:00 – 17:00 ч. / събота и неделя: 10:00 – 17:00 ч.
Лятно работно време (1 април - 30 септември):
понеделник – петък: 8:30 – 17:30 ч. / събота и неделя: 9:00 – 17:30 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Замъкът е разположен в северната част на гр. Видин, на брега на р. Дунав.
В крепостта се влиза само от севернта част.

Паркинг

Паркинг на крайречната градина и по ул. "Баба Вида".