otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Крепостта "Перистера"

Крепостта "Перистера" се намира на север от град Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава „гълъб“. Представлява крепост с три пояса крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена, според археолозите е датирана към 4 век, като е съществувала поне до 7 век включително. Хълмът, на който е разположена крепостта, е известен като "Света Петка". В най-високата част на възвишението са групирани камъни с различна големина, от които един е с формата на гълъб. Този факт дава основание да се предположи, че мястото е било известно като свято още на траките, който са го превърнали в светилище.

Крепостта “Перистера” заема целия хълм “Св. Петка” и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15дка. За сега са изяснени и реставрирани крепостните стени на цитаделата и на вътрешния град. Вероятно подградието е частично застъпено от съвременните улици и сгради на Пещера, включително и от пътя Пазарджик – Пещера, където е имало порта с арка, непосредствено източно под крепостта.

Съвременната архитектурна реконструкция на укрепителната система на цитаделата на “Перистера” изцяло се основава на резултатите от археологическо проучване, като се придържа към автентичния вид на късноантичното съоръжение..

По време на разкопките екипът на археолога доц. д-р Бони Петрунова открива над 300 уникални находки. Сред тях са множество монети, някои златни, част от които от времето на император Юстиниан (VI в.). Намерени са различни части от облеклото на войниците, които са пазели крепостта, различни фибули, известно количество накити. Също така и стрели, фрагменти от надписи, мраморни детайли от сградите, съдове от глина и стъкло, които ще бъдат изложени в Музей на открито. В крепостта са открити почти 80 питоса, някои с огромни размери, представляват своеобразни хладилници от Античността. Голяма част от съдовете са експонирани на мястото, където са намерени.

След разкопките, извършени от Археологическият екип е ръководен от доц. д-р Бони Петрунова при Национален археологически институт с музей, БАН, крепостта е консервирана, реставрирана и облагородена. Включена е в списъка "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз под №37а.

Рейтинг

Адрес

град Пещера, хълм „Св. Петка“, над улица „Освобождение“ № 36

Цена

за деца от 5 години до 14 години и пенсионери – 2 лв.; за деца над 14 години и възрастни – 4 лв.

Работно време

вторник – четвъртък: 9.00 – 18.00 ч.
петък – неделя: 9.00 – 20.00 ч.
понеделник: почивен ден.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има паркинг под крепостта.