otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кръстатата казарма - гр. Видин

Музей "Кръстата казарма“ е част от Регионалния музеен комплекс във Видин, включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №13. От 1969 г. представя експозицията "Етнография" на музея.

От домашните занаяти е представено тъкачеството с уредите за обработка на вълната, конопа и памука, хоризонталния стан и характерните карирани и ивични тъкани. Показани са основните земеделски дейности: оран, сеитба, жътва, вършитба, сенокос. Голямо внимание е отделено на лозарството и винопроизводството. Особено място в експозицията заема риболовът по река Дунав.

Сградата е в рядката за строителството форма на правилен геометричен кръст и поради своята уникалност е обявена за паметник на културата от местно значение. Във вътрешното пространство на казармата особено внушителни са 4-те стълба с отсечени ъгли, галерията, подчертаната монументалност на средищното ниво, решено чрез 2 етажа. Ходовата линия е естествено насочена към 4-те срещуположно разположени на нивото на 2-та етажа коридори. Централното ядро е сред най-представителните части на сградата.

Кръстатата казарма е построена по поръчка на местния владетел Осман Пазвантоглу през 1801 г. за нуждите на османските войски в града. На неговото място преди това се намира градината на Стария сарай (двореца на пашата). След Освобождението служи за съд и за казарма на българската войска. В двора е имала и часовникова кула, но постройката не е запазена.

Рейтинг

Информация

Website: http://museum-vidin.domino.bg
E-mail: museumvd@mail.bg
Телефон: +359 94 601 709

Работно време:
09:00-12:00 и 14:00-17:00 ч., почивен ден - неделя

Вход:
Ученици, студенти, пенсионери - 2.00 лв.
Граждани (българи и чужденци) - 4.00 лв.
Семеен билет (семейство с две деца) - 10.00 лв.
Екскурзоводска беседа - 20.00 лв.

Безплатен ден - всеки последен четвъртък от месеца и 18 май - Международен ден на музеите.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Видин, ул. "Княз Борис I" 34

Паркинг

Паркирането е възможно в улиците в района.