otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Кръстова гора

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Това е местност в Родопите, близо до Кръстов връх (1413 м), от който носи името си. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата "Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.

Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата.

Рейтинг

Информация

Входът е свободен, беседите са безплатни.

Комплексът предлага нощувки.

Екстри

  • Parking

  • Hotel

Маршрути

Борово е най-близкото село до комплекса Кръстова гора, на 6 километра от него. До него се стига като от Асеновград към Смолян се отбиете вдясно (на около 18 км южно от Асеновград) по отбивката за гр. Лъки.

Паркинг

Има паркинг до комплекса.