otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Крушунски водопади и пещера

Крушунска бигорна каскада или Крушунски водопад е водопад в Северна България, близо до село Крушуна, Община Летница. Водопадът се намира на 6км. от град Летница. Крушунският водопад е известен със своята живописност. Той е образуван от множество карстови тераси. Висок е 20 метра и се разделя на множество ръкави и последващи водопади. Има пътека, която води до пещерата, от която водопадът извира. Извън патеката, местността е непроходима. В района има още два по-малки водопада, единият от които се казва Малката Маара. В близост има и още няколко пещери - Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера.

Покрай водопада е изградена екопътека, която дава възможност да се види цялата система от водопади.

В района има редица други екопътеки водещи към забележителности, като Деветашката пещера, която ви препоръчваме да включите в плана си, ако посещавате Крушунските водопади.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.

Рейтинг

Информация

Може да има входна такса от 1-2лв.

Екстри

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Водопадът е леснодостъпен. От площада на село Крушуна се завива надясно и не след дълго се стига до място, удобно за паркиране. По добре оформена пътека се стига до самия водопад, където има изградени мостове, позволяващи на туристите да разгледат местността.

Към Деветашката пещара можете да стигнете преминавайки мостът на река Осъм за с. Деветаки и продължавйаки по течението на реката на десния бряг.

Паркинг

Асфалтов път приближава водопадите, като паркирането на него е забранено. На разположение има платен паркинг.

Безплатно можете да паркирате на близките улици в селото. На някои паркирането е забранено, но на други не.