otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Баба Тонка" - гр. Русе

След обстойна реставрация, Къщата-музей "Баба Тонка" в гр. Русе отново е отворена за посетители. Домът на сина на голямата българка Никола Обретенов представя експозиция, посветена на революционните борби за Освобождение на България от Османско владичество.

Старата експозиция се е разполагала само на първия етаж, преди 1992 г., когато къщата се заключва поради окаяното ѝ състояние. Днес, след като отново отваря врати за русенци и посетители на града, трите ѝ етажа са напълно заети, като общината се е погрижила и за хората в неравностойно положение.

В подземияето на къщата е пресъздаден интериора на Русчушкия затвор. Възстановката показва вратите на затвора, вериги и катинари, които подпомагат въображението на посетителя да се пренесе в атмосферата на затвора.

В къщата се съхраняват експонати, част от които разказват за живота на Баба Тонка и фамилия Обретенови, други са лични вещи на Панайот Хитов, Филип Тотю, които се установяват в Русе след Освобождението, сабите на Георги Сава Раковски и Стефан Караджа. Всички посетители говорят за черепът на Караджата, който Баба Тонка прибира.

Модерни интерактивни екрани запознават с историята на бунтовната фамилия, както и част от борбите за освобождение на целия български народ.

Рейтинг

Информация

Тел. 082/ 831 913

Работно време:
вторник - събота: 09:30-18:00 ч.
неделя и понеделник: почивни дни

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Гр. Русе, ул. "Баба Тонка“ 40

Паркинг

Паркиране е възможно в улиците около къщата-музей.