otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Чудомир" - с. Турия

Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир и български писател-хуморист, родом от село Турия. В знак на почит, родният му дом е превърнат в музей.

Димитър Чорбаджийски е роден през 1890 г. в китното селце Турия. Страстта към рисуването е запалена от майка му още в юношеските години - затова освен като писател, Чудомер се изявява и като художник. Той допринася изключително много за културното развитие на Казанлък и региона и като културен деец. Той е сред основателите на в. “Казанлъшка искра”, председател на читалището и директор на историко-етнографския музей в Казанлък. През 1967 г. получава званието Народен деятел на културата. Същата година напуска този свят и по негово желание е погребан в двора на дома си в Казанлък. Къщата му в града е превърната в единствения по рода си у нас литературно-художествен музей.

Къщата в село Турия не е автентичната, а е построена на мястото, където е бил имотът на бащата на Чудомир. Отворена е за посещения, а орехът пред къщата хвърля дебела и уютна сянка в летните горещини.

През 2012 г. в двора на къщата е заснет и филмът "Чудака Чудомир", който разказва за малко познати факти от живота на видния туриец, оставил незабравимите образи на "Нашенците" в българската литература.

Рейтинг

Информация

Работно време:
понеделник - петък: 08:00-12:00 и 13:00-17:00 ч.
събота и неделя са почивни дни

Входна такса: 1 лв., с беседа - 2 лв.

Екстри

  • Food

  • Parking

  • Drinks

Маршрути

Село Турия се намира на 4 км югозападно от Павел баня в Сърнена гора, по пътя за Пловдив. Къщата-музей се намира точно в центъра на селото.

Паркинг

Паркиране по улиците на селото.