otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей „Градски бит XIX век“

Един от най-интересните периоди в развитието на българската държава е от освобождението от османско иго до края на Втората световна война. По това време се създава един напълно нов модел на страната, идеите врят и кипят, войните, Хаджиангеловата къща разказва личната история на българина и как се справя с предизвикателствата на новия свят. Построена през 1883 година, къщата събира в себе си множество експонати от този период до към началото на 60-те години.

Посетителите ще открият как новите „технологии“ навлизат в живота на българина, каква е била модата, която го е вълнувала и естествено – какви са следите от Европа и Русия, които оставят отпечатък върху живота на един народ.

Къщата - музей "Градски бит" е построена през 1883 г. от дебърския майстор-строител Уста Георги за нуждите на семейството на старозагорския търговец Хаджи Ангел Хаджипетков. Тя е от къщите, които нямат порта, но въпреки това е ценен представител на възрожденските архитектурни традиции. 

Рейтинг

Информация

Обектът се отваря с предварителна заявка за посещение, направена на посочените телефони или на място в Регионаллен исторически музей - Стара Загора.

Телефон

042 919 214
0884 477 126
0884 477 141

Адрес

ул. "Димитър Наумов" 68, Стара Загора

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking