otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей и паметник на Пеньо Пенев

Днес в село Добромирка, в родната къща на поета Пеньо Пенев е подредена експозиция, представяща живота и произведенията му. Къщата е преустроена, като музей през 1980 година. Тя е на два етажа, като на първия са разположени експонати, даващи информация за строителството на селото. В селото са родени много майстори строители, известни в целия регион. Изложени са много грамоти и майсторски свидетелства на местните занаятчии. Могат да бъдат разгледани много снимки, както и информация за по–знатните работници.

На втория етаж са разположени четири стаи, където е събран целият живот на големия български поет Пеньо Пенев. В две от стаите са изложени много снимки на поета със семейството му, както и са изложени стихове, писма и грамоти, връчвани на поета приживе. Третата стая е личната стая на поета, в нея има малка маса, разположена в ъгъла, близо до масата е разположена и личната мастилница на поета, както и неговата перодръжка. В другия край на стаята е разположено легло, покрито с красива покривка, най – вероятно ръчна изработка. Интересни са и изложените, в стаята му дрехи, носени от времето, когато е работил, като строител.

В последната стая на горния етаж са изложени предмети, представящи бита и културата на местното население. Могат да бъдат разгледани малки трикраки столчета, кратунки за вода, издълбани от интересен сорт тиквички, както и различни съдове за приготвяне на храна.

Много от местните хора, с усмивка на лицето си спомнят семейството на поета, както и неговият добър характер. В съседната къща, пък живее близка роднина на семейството, още щом забележи хората, които са дошли да разгледат, тя се втурва и започва да разказва интересни истории свързани с живота на пеньо Пенев.

Всяка година на рожденната дата на поета се поднасят цветя и венци пред паметника на "Поета с ватенката".

Освен интересната експозиция в родната къща, приятно място е и самата местност, около селото, защото природата е повече от привлекателна и гостоприемна.

Рейтинг

Адрес

село Добромирка

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Drinks