otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Иларион Макариополски" - гр. Елена

Една от най-интересните от запазените стари къщи в Елена е родната къща на борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Нукола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син - поетът сатирик Стоян Михайловски. Тя е паметник на културата с национално значение. В една от стаите през 1863 г. е основано еленското читалище "Напредък”.

Построена е около 1710-та година от камък и дърво. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед – големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци. Избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене са разположени на приземния етаж. Закрито и открито стълбище водят към втория етаж. Половината от чардака е заета от повдигнат одър, на който голямото семейство почивало през летните дни.

В източната част на двора се намира Хаджихристовата чешма от 1754 г. построена от прачичото на Макариополски - Кара Йоан от Арбанаси. В сегашния си вид е поправяна през 1873 г. от хаджи Христо - брат на Макариополски. До нея бди и бюста на самия Иларион Макариополски.

Къщата-музей е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №60, заедно с архитектурно-историческия комплекс "Даскалоливницата".

Рейтинг

Информация

Тел. 06151 5314

Работно време:
09:00-12:00 и 14:00-17:00 всеки ден

Вход:
възрастни - 2 лв.
учащи и пенсионери - 1 лв.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Елена
От главната улица на града - "Иларион Макариополски", стигайки централния площад, поемата по улицата срещу площада - къщата-музей се намира вдясно, точно преди моста над реката.

Паркинг

До къщата-музей има голям паркинг за автомобили.