otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Иван Вазов" - гр. Берковица

Къщата в Берковица, в която е живял Иван Вазов докато е бил председател на Окръжния съд в Берковица (07.03.1879–18.09.1880) е превърната в музей още през 1957 г. Известна е още като Ипеклийската къща. Тя е с типичен за българското Възраждане екстерирор и интериор – автентична камина и резбовани тавани, голяма одая с долапи, стенописи, миндерлъци. През 1964 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. Днес фигурира в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №34, заедно с Етнографския музей на града и връх Ком.

Експозицията в музея представя творчески път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на берковския му период. Приземният етаж на къщата се използва в миналото за стопански нужди. Чрез вътрешно стълбище се достига до втория етаж, който се използва за живеене. Дясното крило представлява мъжката част, осветена с множество прозорци, камина, резбован таван и алафранги по стените. В дъното ѝ е разположена турска баня. В това крило живее Иван Вазов. Лявата част е женска. Потонът в тази стая е във вид на "рибена кост“, а тавана на залата с преводната литература е резбован. Той е дело на тревненски майстори.

Благодарение на пребиваването си в Берковица, в творчеството на Иван Вазов се появяват редица произведения, които са написани тук. По-значимите са стихотворенията "На Ком“, "Малини“, поемата "Грамада“, повестта "Митрофан и Дормидолски“.

Рейтинг

Телефон

0953/88046

Адрес

Гр. Берковица, ул. "Поручик Грозданов" 11
Точно до Етнографския музей.

Цена

Вход:
възрастни - 1,00 лв.
ученици и студенти - 0,50 лв.
екскурзовод - 3,00 лв.

Входната такса е обща за Етнографския музей, Къщата-музей "Иван Вазов” и Художествената галерия.

 

Работно време

Работно време: без почивен ден
08:30-12:00 и 12:30-17:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има малък паркинг до музея и къщата.