otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Къща-музей "Иван Вазов" - гр. София

Къщата на Иван Вазов е построена през 1895 година и тук писателят е живял и работил най-дълго време. Сега в една от стаите на първия етаж се намира художествено-документалана експозиция, в която са изложени и някои от уникалните подаръци и награди, получени от народния поет за двата му юбилея през 1895 и 1920 години. Към втория етаж отвежда широка дървена стълба, над парапета й са закачени художествено изработени поздравителни адреси с оригиналните подписи на проф. Иван Шишманов, Адриана Будевска, Ян Мърквичка, Георги Райчев, Иван Лазаров и Елин Пелин, който е и първият уредник на музея.

На втория етаж посетителите могат да видят кабинета на Иван Вазов, където са работната маса и личната библиотека на писателя, лични вещи, картини, портрети и предмети, които създават неповторимата духовна атмосфера на това място. Кабинетът е свързан с преходна врата със спалнята на поета, където в малка витрина са показани елегантните Вазови дрехи.

Тук е и гостната стая, където Вазов и близките му приятели проф. Иван Шишманов и Константин Величков са водили дълги, задушевни разговори. До гостната се намира стаята на Вазовата майка - Съба с уникалната икона “Успение Богородично” в иконостаса. 

На първия етаж до вратата, която води към двора и пристройката, служила някога за кухня, е разположена семейната трапезария. Там, на стола с черна панделка, Вазов е седял по време на последния си обяд.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/Къща-музей-Иван-Вазов-София-1058968277449432/
e-mail: muzeivazov@abv.bg
Тел: 02 988 1270

Работно време:
вторник, сряда, петък и събота: от 10 до 17 ч.
четвъртък: от 13 до 17 ч.
неделя и понеделник: почивни дни

Входни такси:
възрастни - 5 лв
ученици, студенти и пенсионери - 3 лв
беседа - 10 лв

За посещения - позвънете на телефона.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

гр. София, на ъгъла на ул. "Г. С. Раковски" и "Иван Вазов"

Паркинг

Парко-местата се намират в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)